Ook in 2015, toen de vluchtelingencrisis woedde, werden tenten gebruikt om het opvangprobleem aan te pakken. Ook nu is het "een tijdelijke oplossing", klinkt het.
RV ©Fedasil Ook in 2015, toen de vluchtelingencrisis woedde, werden tenten gebruikt om het opvangprobleem aan te pakken. Ook nu is het "een tijdelijke oplossing", klinkt het.

Legertenten voor asielzoekers door tekort aan opvangcapaciteit

DOSSIERS STAPELEN ZICH OP BIJ DIENST VREEMDELINGENZAKEN

Met legertenten zorgt het asielcentrum in Arendonk voor 70 extra plaatsen voor asielzoekers. Hoewel er de jongste tijd nieuwe centra werden geopend, is er een tekort aan opvangcapaciteit. "Asielzoekers blijven langer, want de Dienst Vreemdelingenzaken kan de dossiers niet volgen." Ook volgens de woordvoerder van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) ligt de gebrekkige opvangcapaciteit niet aan de instroom, maar wel aan de te lage uitstroom van afgehandelde dossiers. 

In het opvangcentrum van het Kempische Arendonk is het personeel van Fedasil met de hulp van militairen gestart met het opstellen van tenten van Defensie. Zo breidt het opvangcentrum deze week de 420 plaatsen uit met 70 bedden. "Een tijdelijke oplossing, omdat ons opvangnetwerk zo goed als verzadigd is", zegt Lies Gilis, adjunct-woordvoerder van Fedasil. "We bekijken of we ook in andere centra bedden kunnen bijzetten, of ook daar tenten plaatsen."

Bed, bad, brood

De opvang van asielzoekers, die recht hebben op 'bed, bad en brood', gebeurt in ons land door Fedasil en het Rode Kruis, hoofdzakelijk in collectieve opvang zoals in asielcentra en in mindere mate ook in individuele opvang zoals in OCMW-appartementen. Momenteel zijn er zo in totaal 23.390 plaatsen voor asielzoekers, maar de bezettingsgraad bedraagt ruim 94 procent. Voor alleen de collectieve centra is de bezettingsgraad 96 procent. Te hoog om te garanderen dat iedereen onderdak krijgt.

Na een afbouw van de opvangcapaciteit in het voorjaar van 2018, kwamen er in november vorig jaar al signalen van een capaciteitstekort. De regering annuleerde een beslissing die nog een 2.000-tal plaatsen zou schrappen en toen al lag het idee voor tenten opnieuw op tafel. Nadat N-VA in december vorig jaar uit de regering stapte door de heisa rond het Marrakesh-pact, nam minister Maggie De Block (Open Vld) het departement Asiel en Migratie over.

Boze burgemeester

Sindsdien zijn er vooral extra plaatsen in de bestaande opvang gecreëerd en verschillende nieuwe opvangcentra geopend. In december ging er één in Lommel open met 750 plaatsen, daarna volgden ook Zaventem (200), Moeskroen (930), Couvin (222) en Deurne (120). Het asielcentrum Parelstrand in Lommel zou in principe eind deze maand sluiten, maar zal uiteindelijk nog tot januari 2020 openblijven, ook al is dat tegen de zin van de lokale CD&V-burgemeester.

Intussen zoekt het Rode Kruis nieuwe medewerkers voor een noodopvangcentrum met 500 extra plaatsen dat eind september opent in Leopoldsburg. Die locatie was in 2015 al een jaar lang een opvangcentrum, maar Defensie had plannen om Kwartier Moorslede te verbouwen.

"Die plannen zijn nu on hold gezet voor het noodopvangcentrum", zo zegt Marjolein Van Daele, woordvoerster ad interim bij Rode Kruis Vlaanderen.

Iets meer aanvragen

Uiteindelijk moeten er nu dan toch tenten komen, net als tijdens de vluchtelingencrisis van 2015. Maar toen waren er 4.000 asielaanvragers per maand. Vorige maand registreerde de Dienst Vreemdelingenzaken 2.262 dossiers. Dat zijn er 145 meer dan in juli vorig jaar, maar beduidend minder dan in 2015.

"Er is een licht verhoogde instroom, maar de uitstroom is vooral heel laag", zegt Gilis. "Asielzoekers moeten langer wachten op een uitspraak, door de dossierachterstand bij de asielinstanties. Daardoor blijven ze langer in de asielopvang."

Cijfers van Dienst Vreemdelingenzaken en van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen bevestigen dat de stapel aan achterstallige dossiers enkel groeit.

Geen nieuwe middelen 

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block heeft geen plannen om opnieuw extra middelen vrij te maken voor de asieldiensten, omdat de eerder genomen maatregelen in volle uitwerking zijn. “Maar die uitwerking vraagt natuurlijk tijd.”

In een reactie zegt minister De Block dat ze al van bij haar aantreden op het departement Asiel en Migratie in december 2018 inzet op extra aanwervingen bij de asielinstanties om het personeelstekort weg te werken. In februari werd ook een actieplan aangenomen, om het “asielprobleem terug onder controle te krijgen”, zo luidde het toen.

De woordvoerder van De Block verduidelijkt dat bij de DVZ al 15 van de voorziene 25 extra plaatsen ingevuld zijn en dat in juli 60 nieuwe mensen aan de slag gingen bij het CGVS. “Maar die moeten natuurlijk nog worden opgeleid, en dat neemt tijd in beslag.”

De minister gaat ervan uit dat de situatie in de maanden oktober of november zal normaliseren. “Er zijn nu geen plannen voor extra middelen, want de genomen maatregelen zijn in volle uitwerking. Maar die uitwerking vraagt natuurlijk tijd.”

De voorganger van De Block op Asiel en Migratie, oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA), breekt intussen opnieuw een lans voor het instellen van een “rem” op het aantal asielzoekers. “Voer mijn asielquota terug in, focus op kwetsbaren (vrouwen, kinderen, zieken). Ga deze juridische strijd aan”, schrijft Francken in een Twitterbericht. “Er moet toch een afgesproken maximum aan asielaanvragen mogelijk zijn?! Ook de ontvangende samenleving heeft rechten.”

49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marleen Sauvillers

    Iedereen had kritiek op Theo Franken. Men heeft het nog lang kunnen stil houden. Hoe krijg je dat onder kontrole. De Block hoor je niet meer. Van chaos gesproken op haar departement.

  • Jennifer Peeters

    Pak ze maar binnen en geef ze allemaal een leefloon. De Belg die zijn hele leven heeft gewerkt zal wel verhongeren met zijn klein pensioentje. En intussen wordt alles maar duurder en moeten we meer betalen voor gezondheidszorg. Schaam je Maggie!!!

Lees meer