UNKNOWN

Leterme lanceert nieuw luchthavenplan

Vicepremier en minister van Mobiliteit Yves Leterme (CD&V) heeft een voorstel klaar voor het luchthavendossier. Het plan moet de opvolger worden van het veelbesproken spreidingsplan van voormalig minister van Mobiliteit Bert Anciaux (Spirit). Verschillende goed ingelichte bronnen stellen dat het document tabula rasa maakt met dat spreidingsplan. Leterme heeft zijn voorstel voorgelegd aan het kernkabinet. Dat reageerde alvast "positief", zegt woordvoerder Peter Poulussen.

Gesprekken
In het nieuwe plan van Leterme wordt volgens Poulussen zowel rekening gehouden met het economische belang van de luchthaven enerzijds, als met het respect voor de omwonenden anderzijds. Leterme voerde de afgelopen weken een hele reeks gesprekken met alle betrokkenen in het luchthavendossier, gaande van Belgocontrol tot de betrokken burgemeesters en de bewonersgroeperingen. In het plan zou Leterme rekening houden met de conclusies van die gesprekken.

Geluidsnormen
Volgens één van die bronnen is er nog altijd onenigheid over de harmonisering van de geluidsnormen. De vergadering van technici vanavond bracht daar geen verandering in. De piste van een onderhandeling over het harmoniseren van de normen met de gewesten zou op verzet stuiten van de Vlaamse liberalen, die een herfederalisering van de geluidsnormen voorstaan. Details over het voorziene baan- en routegebruik zijn nog niet bekend. (belga/gb)

Lees meer