De controversiële historicus en auteur David Irving. Foto uit 2000.
reuters De controversiële historicus en auteur David Irving. Foto uit 2000.

Lezing holocaustontkenner op het nippertje afgelast

In het Antwerpse district Berchem is deze avond een lezing van de Britse veroordeelde Holocaustontkenner David Irving op het allerlaatste moment afgeblazen. De directie van het hotel Tulip Inn vroeg de man na zijn inleiding om ermee op te houden en het gebouw te verlaten, aangezien er buiten enkele tientallen actievoerders waren opgedoken en ook de politie een oogje in het zeil was komen houden.

De hoteldirectie zou niet op de hoogte zijn geweest van de plannen en achtergrond van Irving, die er op eigen houtje een zaaltje had afgehuurd.

David Irving is een 77-jarige historicus en auteur die zowel in zijn thuisland als in Oostenrijk al veroordeeld werd voor het ontkennen van de Holocaust. Hij is momenteel op tournee door enkele Europese landen en zou woensdagavond een lezing houden in Antwerpen met als onderwerp "Nazisme en homoseksualiteit". Die werd echter afgeblazen.

"Je mag er vrijwel zeker van zijn dat hij daarvan zou zijn afgeweken. Irving is zowat synoniem met het ontkennen van de Holocaust", zegt Hans Knoop van het Forum der Joodse Organisaties. "Zelfs als hij het over zijn postzegelverzameling zou willen hebben, vinden we dat dat verboden zou moeten worden."

Ook een lezing van Irving die donderdag in het Nederlandse Den Haag gepland was, is intussen afgelast na overleg met de veiligheidsdiensten.

Knokke-Heist

Vrijdag zou hij wel nog naar Knokke-Heist afzakken. "De locatie kennen we nog niet, maar we vragen alvast aan de burgemeester om het evenement te verbieden", stelt Knoop. "Wat de toekomst betreft, stellen we voor om Irving simpelweg de toegang tot het land te ontzeggen. Het Verenigd Koninkrijk is geen Schengen-land, dus dat kan perfect. Omgekeerd is dat ook al gebeurd met Geert Wilders toen die in Londen wilde gaan spreken."

Lees meer