2 Viceminister-president Ingrid Lieten (sp.a).
BELGA Viceminister-president Ingrid Lieten (sp.a).

Lieten: "Airbnb-registratie is te ver doorgedreven reglementitis"

Niet alleen de oppositie, maar nu ook de coalitie stelt zich vragen bij de manier waarop N-VA-minister van Toerisme Geert Bourgeois de registratie eist van al wie toeristen via de website Airbnb in eigen huis een bed aanbiedt. Viceminister-president Ingrid Lieten (sp.a) spreekt van "te ver doorgedreven reglementitis" die "dit fantastische idee dreigt dood te maken".

Alles wijst erop dat er het Vlaamse logiesdecreet aan een grondige herwerking toe is, dat lijkt nu zelfs ook coalitiepartner sp.a te vinden. Dat decreet dateert van juli 2008. Airbnb werd een maand later opgericht.

"Een beetje vreemd", noemt Lieten de registratieplicht die nu wordt opgelegd voor aanbieders op sites als couchsurfer.org en airbnb.be. "Dit is net een betaalbare manier voor jongeren om de wereld te ontdekken en nieuwe vrienden te maken. Als moeder zou ik me zeker voelen als mijn kinderen ergens bij een gezin onderdak krijgen in een vreemde stad."

"Jongeren hebben genoeg verstand"
Of die zekerheid niet hoger is na registratie? "Ofwel geven we het vertrouwen in mensen een kans, ofwel dreigen we dit fantastische idee dood te maken", argumenteert de sp.a-minister. "Jonge mensen hebben echt wel genoeg verstand om in te schatten wat veilig is."

Ook extra brandveiligheidsvoorschriften - met brandblussers, een nooduitgang en rookdetectoren - lijken Lieten overdreven. "Dat gezin woont daar al. We gaan toch geen verschillende eisen stellen voor het gastgezin en de gasten?", werpt ze op.

Rond tafel met Bourgeois
Met de concurrentie voor de bestaande hotels, bed&breakfasts en jeugdherbergen zal het volgens de sp.a-minister wel loslopen. "Ook voor hen blijft de markt groot genoeg", aldus Lieten. "Als minister van Innovatie vind ik gewoon dat je nieuwe initiatieven nooit mag afblokken."

Lieten zal de kwestie naar eigen zeggen ter sprake brengen bij bevoegd N-VA-minister Bourgeois. Deze "interpretatie van de regels op het terrein" gaat voor haar immers te ver.

"Gas-boetes voor gastvrijheid? Onzin!"
Bij de oppositie klonk eerder vandaag al verontwaardiging. Open Vld was alvast niet te vinden voor de regeling. "Dit is Vlaanderen op zijn slechtst. Regeltjes gaan boven alles en private en persoonlijke initiatieven worden afgeblokt", oordeelt Vlaams parlementslid Marnic De Meulemeester. "In plaats van halsstarrig vast te houden aan de regeltjes, in een heilloze poging om dit wereldwijde initiatief af te blokken, zou Vlaanderen beter nagaan hoe ze dergelijke initiatieven kan inschakelen in haar beleid."

Partijvoorzitster Gwendolyn Rutten nam ook bevoegd minister Geert Bourgeois in het vizier. "GAS-boetes voor gast-vrijheid? Wat een onzin. Zeg NEE tegen @GeertBourgeois die uw slaapkamer wil inspecteren! #regelneverij #betutteling", twitterde ze nog. Bourgeois schoot daarop meteen in zijn pen om Rutten terecht te wijzen door te zeggen dat Open Vld de regelgeving mee heeft goedgekeurd. "Er is op vijf jaar veel veranderd, Geert. Welkom in de nieuwe tijd", reageerde Rutten spits.

2
PHOTO_NEWS

Lees meer