2 Julien L.
rv Julien L.

Liga tegen antisemitisme dient klacht in tegen Facebookpost van jongeman: “Gasman in Auschwitz”

De Belgische antisemitismeliga dient klacht in tegen een Waalse jongeman die zichzelf op Facebook omschreef als “gasman” uit Auschwitz. Julien L. zegt dat hij het als grap bedoelde. “Maar wij vinden dit ernstig", zegt Ligavoorzitter Joël Rubinfeld. “Als we dit laten passeren, wordt het antisemitisme alleen maar erger.” 

Op 1 april zette een zekere Julien Juste uit Ath zijn nieuwe job op zijn facebookprofiel.  “Gasman, at Auschwitz-Birkenau, concentration camp - Oswiecim.” Hij publiceert ook een foto van een tank van de Waffen SS. Iemand laat een boze reactie achter onder Juste’s jobomschrijving. Hij reageert. “Het is een eerbetoon aan mijn grootvader. Hij deed Zyklon B (het dodelijke gas dat de nazi’s gebruikten, red.) in de vallen.”

De Franstalige krant La Dernière Heure nam contact op met de jongeman, die in werkelijkheid Julien L. heet. Hij erkent dat hij de zogenaamde ‘Gasman’ van op Facebook is. “Het was humoristisch bedoeld. Ik wilde niemand beledigen. Ook dat over mijn opa was een grap.”

Klacht indienen

De Belgische Liga tegen het Antisemtisme gaat klacht indienen bij de onderzoeksrechter. “We vinden deze vorm van antisemitisme ernstig", zegt voorzitter Joël Rubinfeld. “Het begint klein. Maar als mensen dit soort uitspraken ongestraft kunnen doen, dan escaleert het alsmaar verder.” Volgens de juristen van de Liga overtreedt L. twee wetten: de antiracisme- en negationismewet. “Hij ontkent de holocaust niet, maar zoiets online zetten als “eerbetoon” kan je wel zien als een goedkeuring. Dat eerbetoon is in feite een hommage aan het gebruik van Zyklon B”, zegt Rubinfeld.

Als de journalist aan Julien L. vertelt dat de antisemitismeliga klacht zal indienen, haakt hij in. “Ik heb niets meer te zeggen. Ik ben druk. Bel later maar terug.” De dagen daarna neemt hij niet meer op. Zijn moeder belt nog een keer geïrriteerd terug: “Ik ga naar de politie. We hebben goede contacten.”

2 Het bericht op Facebook.
rv Het bericht op Facebook.

Antisemitisme neemt toe

Uit een recente Europese peiling bij de Joodse bevolking blijkt dat het antisemitisme in heel Europa stijgt. België scoort op het vlak van online antisemitisme en bedreigingen op straat slechter dan het Europese gemiddelde. 57% van de Belgische Joden negationisme als problematisch, tegenover een Europees gemiddelde van 53%. 

“Justitie zou doortastender moeten optreden”, vindt Rubinfeld. “In het verleden zijn zaken al te vaak zonder gevolg gebleven. Ik denk nu aan een Belgisch-Turkse zaakvoerder in Saint-Nicholas bij Luik. Hij had een bordje opgehangen. In het Turks stond er: “Honden welkom, Joden verboden.” We hebben in 2014 klacht ingediend bij het parket en kregen later een voorstel tot bemiddeling. Dat hebben we geweigerd. Nadien heb ik er nooit meer iets van gehoord.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer