tvl

Limburgse voetbalclub gooit spelertje (10) buiten: "Hij is niet goed genoeg"

Voetbalploeg Schoonbeek-Beverst uit Bilzen heeft een tienjarig voetballertje uit de club gegooid, omdat hij niet goed genoeg kon voetballen. De club wil naar eigen zeggen groeien en daar horen geen zwakke spelers bij.

Kiano sloot zich in september aan bij de club en voelde zich er snel thuis. "Het was er leuk", aldus Kiano. Maar de club denkt daar nu duidelijk anders over. "De evaluatie van Kiano was niet goed. Daarom heeft de club op een vergadering beslist om hem op straat te zetten", vertelt de oma van de jongen.

"Ze vertelden ons dat hij maar beter kon uitkijken naar een andere sport. Maar Kiano wil geen andere sport, hij wil gewoon voetballen. Dat was zijn leven. Hij zegt dat hij nu eindelijk iets had waar hij zijn tanden kon inzetten en waar hij zich gelukkig voelde. Wat de club nu doet, kan niet. Kiano heeft net zoals andere kinderen het recht om te voetballen."

Kiano zelf is er het hart van in. "Nu ik niet meer kan voetballen, kan ik ook niet meer buitenkomen. Ik heb hier ook niet meer zoveel vrienden."

"Spelplezier belangrijker"

Ondertussen groeit de kritiek aan het adres van de club. "Bij kinderen van die leeftijd moet het spelplezier vooropstaan. Men kan niet tegen kinderen zeggen dat ze niet meer mogen meedoen omdat ze te weinig kunnen", zegt voetbalanalist Armand Schreurs.

Ook voor Voetbal Vlaanderen, de organisatie die het jeugdvoetbal coördineert, kan dit niet door de beugel. "We hebben er een beleidspunt van gemaakt om aan deze toestanden te werken", zegt Benny Mazur van Voetbal Vlaanderen.

73 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Iv De

    Er gebeuren nog andere zaken in het voetbal want ik ben meer als tien jaar delegee geweest bij de jeugd en de laatste jaren in Halle. Van de duiveltjes tot en met de junioren. Bij de junioren hadden we zondagsmorgen match en alleen de spelers die s'nachts uitgegaan waren en zat waren die speelden , en de jongens die goed voetbalden die zaten op de bank. Ook kinderen van rijke ouders mochten meer spelen als kinderen van arbeiders en die ook mooi voetbal speelden. Voetbal is een rare wereld.

  • Kurt Sommen

    In de eerste plaats moet de jeugd buitenkomen en plezier hebben aan voetballen en winnen Is niet altijd het beste !de kids moeten ook leren te verliezen maar het grootste probleem Is dat elke ouder hun kind het beste vind ,ooit meegemaakt dat ik de twee beste spelers van het veld moest halen omdat ze ruzie maakte en de ploeg in de steek lieten maar met 20 -0 verloren bij de duiveltjes maar wel trots op de rest van de groep omdat ze voor elkaar bleven vechten

Lees meer