De drukte aan zee bleef tijdens het pinksterweekend binnen de perken.
VTM NIEUWS De drukte aan zee bleef tijdens het pinksterweekend binnen de perken.

Lippens enige kustburgemeester die het te druk vindt: “De mensen denken dat ze in verlof zijn”

De drukte aan de kust tijdens het pinksterweekend valt ondanks het mooie weer goed mee. Dat blijkt uit een rondvraag bij verschillende kustburgemeesters en politiezones. Er komen merkelijk wat toeristen en tweedeverblijvers uit het binnenland, maar die houden zich overwegend aan de regels. Enkel Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke-Heist, vindt dat te veel mensen zich in vakantiestemming wanen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het is momenteel verboden om te zonnebaden op het strand, waardoor het volk zich voornamelijk bevindt op de dijk en in winkelstraten. Het pinksterweekend is bij mooi weer doorgaans een topweekend aan de kust. Ondanks de coronamaatregelen werd ook dit jaar veel volk verwacht. Toch valt de drukte aan de kust voorlopig goed mee. 

Lippens (CD&V) is de enige die toch zijn beklag doet. “We stellen vast dat de mensen zich niet houden aan de basisreglementen die zeggen ‘houd afstand, doe een mondmasker aan’, dat doen ze niet. Ze denken dat ze in verlof zijn en dat de lucht aan zee magnifiek is. Dat is spijtig, want corona bestaat en kan ongelooflijke gevolgen hebben.” De burgemeester hoopt dat de mensen zich de komende dagen verantwoordelijker gaan gedragen.

“Van massa kunnen we niet spreken”

In Oostende, waar doorgaans heel wat dagjestoeristen komen, bleef het tot nu toe vrij rustig volgens de politie. Ook in Blankenberge, waar dagtoeristen vaak naartoe trekken, blijft de grote massa uit. “Er is wat meer volk dan de afgelopen weken, maar van een massa kunnen we niet spreken. Mensen volgen duidelijk de regels en we hebben op nog geen enkel moment het centrum moeten afsluiten”, vertelt commissaris Philip Denoyette. 

In De Panne zijn er heel wat Franse toeristen van over de grens. Ook zij houden zich goed aan de regels, volgens burgemeester Bram Degrieck. 

“Goede voorbereiding op zomer”

Ondanks de uitspraken Lippens meldt de politie in zijn gemeente geen stijging in boetes of tussenkomsten. “Het is merkelijk drukker, maar de meerderheid houdt zich aan de regels”, klinkt het. 

In Bredene is er vrij veel volk. “Het is moeilijk voor mijn diensten om alles te handhaven. Maar het is een zeer goede voorbereiding op de zomer. Na dit weekend zullen we alles evalueren en indien nodig aanpassen”, aldus burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a). 

Agenten kunnen moeilijk controleren of enkel tweedeverblijvers zich aan de kust bevinden. De grote focus ligt daarom op samenscholingen en de zogenaamde lockdownparty’s. 

Lees ook:

Zomers pinksterweekend met temperaturen tot 25 graden, volgende week wordt het nog warmer (en dan eindelijk regen?)

Dagje naar het strand? “Baken zelf je zone af met een stuk touw van exact 16 meter” (+)

143 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • GERARD DE PELECIJN

    Geen verlof maar wel een prettig samen zijn, na zo vele maanden in uw kot!

  • jean donny

    Lippens is dan ook de enige burgemeester die begaan is met de gezondheid van zijn inwoners. Er zouden er veel een vb mogen aan nemen, hij zegt waar het op staat en neemt zijn verantwoordelijkheid op indien nodig. Kunnen veel andere politiekers een lesje van leren.

Lees meer