2 Twee op de drie Vlamingen krijgen hun congé niet op, en moeten dagen overdragen naar het jaar nadien.
thinkstock Twee op de drie Vlamingen krijgen hun congé niet op, en moeten dagen overdragen naar het jaar nadien.

Loopbaansparen raakt steeds verder ingeburgerd

Het leek twee jaar lang een lege doos, maar ‘loopbaan­sparen’ is goed op weg om wijd ingeburgerd te geraken. Met dat principe kun je vakantie­dagen in een spaarpot steken en ze jaren later opnemen. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag.

Sinds kort kan het systeem voor alle werknemers van het zogenaamde paritair comité 200 ­ingevoerd worden. "Dat is de grootste bediendesector met in totaal een kleine 300.000 werk­nemers", zegt Amandine Boseret van hr-dienst­­ver­lener Acerta.

Volgens Acerta is de interesse groot, bij bedrijven en werknemers. "Het kan helpen om talent aan te trekken. Loon speelt niet altijd meer de belangrijkste rol, flexibele vakantieregelingen zijn ook belangrijk.

Het systeem kan ook helpen om het overtal aan niet-opgenomen verlof­dagen beter te helpen spreiden. Twee op de drie Vlamingen krijgen hun congé niet op, en moeten dagen overdragen naar het jaar nadien, zo blijkt volgens de kranten uit een studie van ­Attentia.

2 Illustration
thinkstock Illustration

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Otto-Jan Rongewaard

    "Twee op drie Vlamingen krijgen hun congé niet op", is één manier om de realiteit voor te stellen. Het zou ook kunnen geformuleerd worden als: "twee op drie Vlamingen krijgt de kans niet om alle verlofdagen op te nemen omdat ze niet meer over hun berg werk kunnen kijken."

  • raf peeters

    Eerlijk ,we hebben veel te veel verlofdagen in Belgie,er is meer vrije tijd dan dat nog gewerkt wordt ,de balans is er al lang niet meer en denk eraan vrije tijd kost geld en de reden waarom steeds maar hoger loon wilt,want thuis blijven in de tuin zitten ,kan al lang niet meer ,daarvoor willen ze wel drie maal per jaar een vliegvakantie.

Lees meer