Archiefbeeld: aardbeiplant
thinkstock Archiefbeeld: aardbeiplant

Luchtkwaliteit Pepingen onderzocht met aardbeiplantjes

Het gemeentebestuur van Pepingen laat de luchtkwaliteit in deze landelijke gemeente onderzoeken met behulp van aardbeiplanten. Het doet hiervoor beroep op een 40-tal inwoners aan wie de planten zaterdagmorgen werden uitgedeeld. Er wordt hiervoor samengewerkt met wetenschappers van de Universiteit van Antwerpen die eerder in de Scheldestad ook al een dergelijk onderzoek uitvoerden.

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze de plantjes goed verzorgen en in een pot buiten op de vensterbank aan de straatkant plaatsen. Op 24 juni moet elke deelnemer de vijf oudste, onbeschadigde bladeren in een gecodeerd zakje naar het gemeentehuis terugbrengen. Door middel van een biomagnetische monitoring zullen de Antwerpse onderzoekers kunnen uitmaken hoeveel fijn stof de bladeren in deze periode opgenomen hebben en op basis hiervan uitspraken doen over hoeveel er in de Pepingse lucht aanwezig is.

Twee jaar geleden werd in Pepingen ook al een dergelijk onderzoek uitgevoerd. In tegenstelling tot nu was er toen wegens werken geen doorgaand verkeer mogelijk op de drukke Ninoofsesteenweg. "De vervuiling bleek minder sterk dan in stedelijke gebieden, maar toch waren er duidelijke verbanden met de aanwezigheid van autoverkeer op drukke banen," aldus Milieuschepen Suzanne De Cort (CD&V).

De planten worden nu op andere locaties geplaatst. Het gemeentebestuur zal conclusies trekken uit de resultaten. "Wij doen nu al inspanningen om het autoverkeer te beperken door diensten te centraliseren in het centrum van Pepingen, zodat de handel er nieuwe kansen krijgt en mensen dicht bij huis hun boodschappen kunnen doen, en door herwaardering van trage wegen", aldus De Cort.

Lees meer