Photo News

Luchtverkeersleiders staken vannacht, vliegverkeer verstoord vanaf 22 uur

Tussen 22 uur vanavond en 8 uur morgenvroeg zal het vliegverkeer boven ons land verstoord zijn. De luchtverkeersleiders van Skeyes gaan afwisselend het werk op iedere luchthaven neerleggen. 10 vluchten van Brussels Airlines zullen alleszins vertraging oplopen. Ook 17 andere vluchten kunnen wellicht niet landen of opstijgen op Zaventem. Met de stakingsacties wil het personeel bij de directie aan de alarmbel trekken. “Als er geen oplossingen voor de verschillende problemen komen, volgen er wellicht grotere acties.”

Deze middag kwamen luchtverkeersleiders van Skeyes uitzonderlijk bij elkaar, om zich  over stakingsacties te beraden. Het rommelt al lange tijd bij het autonome overheidsbedrijf. Personeelsleden klagen onder meer over ouderschapsverlof dat niet correct wordt toegekend. Nadat de vierde verzoeningsvergadering met het management gisteren op een sisser was uitgedraaid, kwamen vanmiddag zo’n honderd personeelsleden samen om de situatie te bespreken. Onder hen ook de vakbondsafgevaardigden van het ACV en VSOA. Zij besloten gezamenlijk om komende nacht actie te voeren op de verschillende units.

“Vanaf 22 uur zullen we afwisselend actie voeren en zal elke luchthaven telkens twee uur sluiten. We beginnen in de controletoren van Brussels Airport”, zegt Kurt Callaerts van het ACV. “Op een gegeven moment - ik ga nog niet zeggen wanneer - zal ook controlecentrum CANAC 2 sluiten, waardoor er in het hele Belgische luchtruim geen vliegverkeer mogelijk zal zijn.”

Op Zaventem moeten er vanavond tussen 22 uur en middernacht normaal 25 vluchten landen en 2 opstijgen. Die kunnen niet doorgaan. “Het is aan de luchtvaartmaatschappijen om oplossingen te zoeken”, zegt Anke Fransen, woordvoerder van Brussels Airport.  Brussels Airlines laat weten dat tien vluchten van vanavond vertraagd worden, zodat die na middernacht kunnen landen. Het gaat om vluchten uit Wenen, Stockholm, Madrid, Milaan, Barcelona, Genève, Lanzarote, Berlijn, Rome en Kopenhagen. “Morgenochtend zullen twee vluchten uit Kameroen en Dakar met één uur vertraging arriveren.”

Verdere acties mogelijk

“We hebben op 8 februari een stakingsaanzegging ingediend en die intussen verlengd, maar toch neemt de directie onze problemen nog steeds niet serieus”, legt Callaerts uit. “Daarom is dit een laatste duidelijk signaal, eentje van alle units samen. Volgende week staat een nieuwe verzoeningsvergadering gepland. Als onze eisen ook dan niet serieus worden genomen, zullen we maandagmiddag onze verantwoordelijkheid nemen. Dan zal het iets anders zijn dan enkel ‘s nachts staken.”

Ook het VSOA heeft intussen al een stakingsaanzegging ingediend. “Maar door nu niet alles tegelijkertijd plat te leggen, willen we de impact op de passagiers en de industrie zo beperkt mogelijk houden”, zegt secretaris Lennert Mervilde. “Toch willen we vannacht deze waarschuwing geven, zodat de directie weet dat het ons menens is. Ze moeten op de volgende vergadering volgende week met concretere oplossingen komen. Anders volgen er mogelijk nog grotere acties.”

Onbegrip bij directie

De directie van Skeyes reageert met verbazing en onbegrip. “Wij begrijpen niet waarom er nu acties nodig zijn, terwijl alle overleg lopende is”, zegt woordvoerder Dominique Dehaene. “We hebben gisteren voorstellen gedaan en er is afgesproken om volgende week opnieuw rond de tafel te zitten. Volgende vrijdag is er ook paritair comité. Op de agenda staan structurele oplossingen, zoals nieuwe aanwervingen en de mogelijkheid om rechtstreeks aan te werven voor CANAC 2. Ook de eisenbundel van de vakbonden zal daar aan bod komen, net als het belangrijke punt van de minimale dienstverlening.”

Dehaene benadrukt ook dat de onderhandelingen over de uurroosters in een eindfase zitten. “Gezien al dit lopende overleg begrijpen wij niet waarom er nu acties komen.”

24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Georges Vermeiren

    ik moet vandaag vertrekken met een vrouw die slecht te been is , ik ben bang wat ons te wachten staat , Je werkt een heel jaar voor een beetje vakantie en steeds tegen de vakantieperiode begint staakt er wel iemand in dat wereldje , ik kots er van ? staat je job je niet aan bol het dan af en laat de mensen die het wel willen doen in jouw plaats komen . je wist je loon , je werkdruk en de voorwaarden toen je je contract tekende ook

  • verheyen kurt

    goed zo. blijven staken. uitstekend voor de uitstoot

Lees meer