Luchtvervuiling in Brussel.
Photo News Luchtvervuiling in Brussel.

Luchtvervuiling in Brussel nog veel erger dan tot nu toe aangenomen

De luchtvervuiling in Brussel is veel hoger op belangrijke verkeersaders dan de officiële metingen laten vermoeden. Dat zegt de ngo ClientEarth in De Standaard en Le Soir.

ClientEarth trok vorig jaar al samen met een aantal Brusselaars naar de rechter tegen het Brussels Gewest om aan te klagen dat de luchtvervuiling op verschillende belangrijke assen helemaal niet wordt gemeten. Op andere plaatsen staan wel meetstations, maar komen de metingen niet in officiële statistieken terecht.

Nu blijkt uit eigen metingen van de ngo, gevalideerd door een extern labo, dat de concentratie stikstofdioxide (NO2) gemiddeld 91 microgram per kubieke meter bedroeg in de Wetstraat. Voor de Amerikaanse ambassade in de Kunstlaan ging het om 99 microgram per kubieke meter, terwijl Europa een maximum oplegt van 40 microgram per kubieke meter als jaargemiddelde.

Schadelijk
NO2 is heel schadelijk: het gas irriteert de luchtwegen en de ogen en lokt op lange termijn hart- en vaat­ziekten uit. In de weken waarin ClientEarth de metingen uitvoerde, in februari en maart, was de luchtkwaliteit in de hoofdstad niet uitzonderlijk slecht.

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Thys

    Alleen de luchtvervuiling ?

  • juul kabas

    Ik werk actief mee aan een oplossing. Ik blijf al jaren weg uit Brussel. Krijg ik nu een milieu premie?

Lees meer