2 Maëlle Nactergal (17) wordt woensdag begraven.
rv Maëlle Nactergal (17) wordt woensdag begraven.

Maëlle (17) overlijdt aan toxische shock van tampon

Maëlle Nactergal, een meisje (17) uit Somzée (provincie Namen), is donderdag om het leven gekomen door toxischeshocksyndroom (TSS), een infectie die in uiterst zeldzame gevallen kan leiden tot overlijden door orgaanuitval.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Onze Maëlle, zeventien jaar, een sportieve dame die vol in het leven stond en nog vol plannen zat, heeft ons in minder dan 48 uur verlaten door de toxische shock van haar tampons.”, aldus haar diepbedroefde moeder Laurence op Facebook.  

De moeder reageerde later ook aan RTL Info. “Maëlle was maandagavond rond 20.30 uur thuis terug van het sporten. Ze kreeg tussen 22 en 23 uur koorts. Ze moest braken en had last van diarree. Volgens de opgeroepen dokter van wacht had ze buikgriep. ’s Anderendaags daalde de koorts niet. In de nacht van dinsdag op woensdag probeerde ze op te staan, maar dat lukte niet door de duizeligheid. Haar bloeddruk was gedaald waarna we een ambulance hebben gebeld”. 

Maëlle kampte met uitdrogingsverschijnselen en kreeg in het ziekenhuis Notre Dame in Charleroi opnieuw de diagnose buikgriep. “Na vijf uur behandeling is Maëlle naar de intensieve zorgen overgebracht. De artsen stelden daar vast dat het geen griep, maar een toxische shock door de tampon betrof. Ze kreeg goede verzorging, maar helaas kwam de hulp te laat. Een dag later is Maëlle overleden”, aldus mama Laurence.

Ze verwijt alle behandelende artsen en verpleegkundigen de aanvankelijk verkeerde diagnose niet. “Ze hadden misschien eerder de vraag moeten stellen of Maëlle een tampon droeg. Voor de rest is ze goed behandeld.” Laurence roept alle meisjes en vrouwen op om zich te informeren over de gevaren van de infectie. 

Eén van de oorzaken van TSS is het te lang inhouden van sterk absorberende tampons. Een risico waarvan Maëlle zich bewust was, zegt Laurence.  De tampon vormt hierdoor een broedplaats voor de bacterie staphylococcus aureus. Symptomen zijn zeer hoge koorts, griepverschijnselen, lage bloeddruk en braken. Ze treden tijdens of na de menstruatie op. Als de ziekte tijdig wordt herkend, kan ze vrij gemakkelijk met antibiotica worden behandeld. Mensen met TSS (de ziekte komt ook bij kinderen en mannen voor) worden op de afdeling intensieve zorgen verzorgd waar hun orgaanfuncties goed in de gaten worden gehouden. TSS komt het vaakst voor bij jonge menstruerende vrouwen die jonger zijn dan dertig.

De leerlinge van het Saint-Augustincollege in het Henegouwse Gerpinnes wordt woensdag in woonplaats Somzée begraven. 

2 De moeder van Maëlle roept iedereen op om zich te informeren over de gevaren van TSS.
Facebook De moeder van Maëlle roept iedereen op om zich te informeren over de gevaren van TSS.

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • De Waen Luc

    Het is geen "ziekte", maar een vergiftiging...

  • Caroline Verschoor

    Vreselijk dit ! Zo,n lief vrouwmens, zo jong....en dit door een tampon ! Tampons dragen meer gevaren in zich, alstublieft, gebruik normaal maandverband ! Moet uit de handel genomen worden, moeders waarschuwt Uw dochters om geen tampons te gebruiken. Het bloed moet Uw lichaam kunnen verlaten, en niet zo samengeperst in een wattenstukje blijven zitten. RIP, veel moed en sterkte voor de familie...

Lees meer