2
iStock

Mag ik barbecueën met mooi weer? Crisiscentrum legt uit wat kan en niet kan

"Geniet van zon, maar hou rekening met de regels, hou fysieke afstand”

Het is paasvakantie en het kan vandaag tot wel 25 graden worden. Ideaal weer dus voor een barbecue of een wandeling. Maar door de coronacrisis gelden er strenge maatregelen: het Nationaal Crisiscentrum schept klaarheid over wat kan en niet kan. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"U kan genieten, maar met respect voor de maatregelen”, zei Yves Stevens, woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum, vorige week.

Wandelen, joggen of fietsen is toegestaan, net als skaten of steppen. Maar doe dat alleen of met gezinsleden of met één vriend en houd dan fysieke afstand van elkaar. “Een fietstocht met de fietsclub kan niet.” Hetzelfde geldt voor picknicks in het park, zitten op een bankje of een bezoek met de kinderen aan de speeltuin. Ook basketballen of skaten op een pleintje blijft verboden.

Gisteren kregen de maatregelen wel een kleine update die belangrijk kunnen zijn voor sommige mensen. Zo mogen ouderen en meer algemeen mensen met een beperkte mobiliteit zoals zwangere vrouwen, net als gezinnen met kinderen tot en met 5 jaar oud, wel de auto nemen voor ‘recreatieve doeleinden’. Met de (elektrische) fiets mag je ook zonder probleem op pad daarvoor. Tot nu toe was de auto enkel toegelaten voor “essentiële verplaatsingen”.

Andere niet-essentiële verplaatsingen blijven wel verboden. Het is dan ook niet toegestaan om de wagen te nemen voor een uitstap naar bijvoorbeeld de kust, de Ardennen of de Limburgse fruitstreek, benadrukte Stevens. Tochtjes met de motor of met de zeilboot zijn ook uit den boze.

Controles

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé waarschuwde alvast dat er “keihard” gecontroleerd zal worden op overtreders. “Ik snap niet wat sommige mensen niet begrijpen aan de vraag om thuis te blijven. Het zijn idioten die de boel verstoren.” Fietsen tussen de lentebloesems in Haspengouw mag in principe wel, maar het is verboden om er met de auto naartoe te rijden. Daarom zal de politie extra aandacht besteden aan voertuigen met fietsen op het bagagerek.

Wielertoeristen moeten dan weer onthouden dat het niét toegestaan is om in groep te fietsen. Pelotons zullen zonder pardon aan de kant gezet worden.

We moeten de grip houden. Anders dreigt de dam die we tegen het virus hebben opgebouwd door te breken

Viroloog Steven Van Gucht

Barbecueën

Het Nationaal Crisiscentrum merkte op de persconferentie nog op dat veel mensen zullen willen barbecueën. “Dat kan, maar níet met buren, vrienden of familie”, zei woordvoerder Stevens. Dat is enkel toegestaan in gezinsverband of met de mensen met wie u onder hetzelfde dak woont. De zomerse temperaturen veranderen niets aan de regel dat er níet in groep mag afgesproken worden.

“De epidemie gaat trager en dat is belangrijk”, voegde viroloog Steven Van Gucht nog toe. “We moeten de grip houden. Anders dreigt de dam die we tegen het virus hebben opgebouwd door te breken. Inspanningen blijven dus belangrijk, ook wanneer de cijfers (over coronagevallen in ons land, nvdr.) zouden zakken.”

Wie de maatregelen aan zijn laars lapt, hangt een boete van 250 euro boven het hoofd. Wie recidiveert, mag zich aan een gerechtelijke procedure verwachten.

Jan Jambon (N-VA) roept op tot thuisblijven

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) riep vorige week de bevolking al op om de richtlijnen te respecteren. In een filmpje op de sociale media vroeg hij om de rol niet te lossen door barbecues met vrienden te beginnen organiseren.

“We zijn goed bezig, de cijfers zijn bemoedigend en ik ben zo fier op de Vlamingen over wat we presteren. Nu de rol lossen, zou echt een probleem zijn. Barbecue, in beperkte gezinskring in uw tuin, dat kan. Ik reken op u.”

Wat is toegelaten? En wat is verboden? Een overzicht:

2 Buitenkomen met mooi weer: wat mag wel en wat niet?
HLN Buitenkomen met mooi weer: wat mag wel en wat niet?

Lees ook:

Kan het coronavirus worden doorgegeven via deurklink of winkelkar? En wat doen we nu best om niet besmet te raken? (+)

Topdokter Pedro Brugada legt uit wie het meeste risico loopt: “Voel je je niet lekker? Ga niét zwaar sporten” (+)

90 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • philippe michiels

    wat me toch opvalt,alle kapperszaken zijn gesloten,maar let eens op "onze politiekers"hoe goed zij gekapt en geschoren zijn,allemaal hun vrouw als kapper?

  • jurgen vergaelen

    Visjes vangen lichaamsbeweging? Op een brommertje rijden lichaamsbeweging? Mensen stop met zagen en respecteer de regels. Het zijn er maar enkele en ze zijn keisimpel.

Lees meer