2 PS-voorzitter Paul Magnette vindt dat het initiatief geen eenmalige oefening mag blijven, maar structureel moet worden.
Belga PS-voorzitter Paul Magnette vindt dat het initiatief geen eenmalige oefening mag blijven, maar structureel moet worden.

Magnette vraagt Belgische steun voor plan Macron-Merkel: “Keer geld als subsidie uit, niet als lening”

PS-voorzitter Paul Magnette heeft België opgeroepen om het economische relanceplan van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron voluit te steunen. Voldoende is het volgens Magnette nog niet, maar de PS-voorzitter spreekt niettemin van "een belangrijke eerste stap". Ook vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) begroet het Frans-Duitse voorstel. “Dit is de ambitie die Europa vandaag nodig heeft.”

Merkel en Macron stelden gisteren voor om een relancefonds op te richten dat de komende jaren 500 miljard euro in de Europese economie moet pompen. Om het fonds te financieren willen Duitsland en Frankrijk dat de Europese Commissie met garanties van de lidstaten rechtstreeks geld gaat lenen op de markten. Via de Europese begroting zou het geld dan naar de lidstaten vloeien.

Subsidie, geen lening

Volgens Magnette is het "een sterk signaal" dat Duitsland ermee instemt om in de Europese Unie samen schulden aan te gaan. De PS-voorzitter vindt wel dat het initiatief geen eenmalige oefening mag blijven, maar structureel moet worden.

Magnette beklemtoont ook dat het geld als subsidie moet uitgekeerd worden aan de staten en regio's waar de coronapandemie de meeste schade heeft aangericht, en niet als leningen die moeten terugbetaald worden.

Historisch gezien is het nog nooit gebeurd dat België de Frans-Duitse as niet steunt

Paul Magnette (PS)

Spaarzame landen

Daarmee kruist de PS opnieuw de degens met N-VA, dat vindt dat ons land zich moet aansluiten bij het verzet van Oostenrijk, Nederland, Denemarken en Zweden. Deze vier spaarzame lidstaten willen niet weten van giften. “Historisch gezien is het nog nooit gebeurd dat België de Frans-Duitse as niet steunt", stelt Magnette. 

Om de leningen op Europees niveau terug te betalen, wil de PS de eigen inkomsten van de Europese Unie versterken. De socialisten denken onder meer aan een taks op financiële transacties, een digitale taks, een CO2-taks aan de Europese buitengrenzen, een opgedreven strijd tegen fiscale fraude en een harmonisering van de vennootschapsbelasting.

2
Photo News

“Mix van leningen en subsidies”

“Dit is de ambitie die Europa vandaag nodig heeft”, zegt vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) in een reactie op het Frans-Duitse voorstel. Volgens de minister sluit het relancefonds aan bij wat hij al maanden bepleit: “een ambitieus en daadkrachtig Europa dat de schaal van Europa gebruikt om ons uit deze zware crisis te loodsen”.

“Het is het Europese niveau dat de schulden draagt en niet de lidstaten. Zo gebruik je de sterke schouders van Europa om de Europese economie weer op toerental te brengen”, aldus De Croo.

Een gezond economisch beleid en ambitieuze hervormingen zijn de basis van het plan

Alexander De Croo (Open Vld)

Individuele verantwoordelijkheid

Ook België wil een evenwicht tussen verantwoordelijkheid en solidariteit behouden. De liberaal vindt dat het geld via een “mix van leningen en subsidies” naar de lidstaten moet vloeien. Veel zal afhangen van de voorwaarden waaraan beiden zullen onderworpen worden, klinkt het. De minister wil de inzet van het geld gelinkt zien aan hervormingsprogramma’s en investeringen in de digitale en ecologische transitie.

De individuele verantwoordelijkheid van de lidstaten mag niet ontbreken. De Croo wijst erop dat Berlijn en Parijs expliciet zeggen dat “een gezond economisch beleid en ambitieuze hervormingen” de basis zijn van het plan.

Volgende week presenteert de Europese Commissie haar voorstellen rond het relanceplan. Nadien starten de concrete onderhandelingen tussen de lidstaten.

Lees ook: Macron en Merkel ‘schaffen das’: bazookaatje van 500.000.000.000 euro (+)

58 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Harold Anckaert

    Magnette zal even Europa steunen door mee te gaan met de grote bonzen, daarna krijg je de rekening van deze landen! Ben vooral meer voorstander van het Nederlandse systeem, want slaat hiaten tot en met deze loc down! Hiervan zullen we ook nog de rekening krijgen!! Afdankingen enz, de tool om ROOD terug in de picture te zetten, ipv proactief te handelen om dit te voorkomen!!

  • Willy Bogaert

    Typisch weeral verdelen zonde renig verantwoordelijkheidsgevoel. Wallonië staat al aan te schuiven

Lees meer