3 PS-voorzitter en voormalig informateur Paul Magnette.
Photo News PS-voorzitter en voormalig informateur Paul Magnette.

Magnette vraagt ook echte toegevingen van N-VA: “Sommigen zeggen dat ze openingen maken, toon dat dan aan”

PS-voorzitter Paul Magnette heeft op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij N-VA opgeroepen te stoppen met “politieke spelletjes” en “de openingen die ze zeggen te maken, aan te tonen”. “We weten dat sommigen alles zouden doen om de regeringsvorming te verhinderen. Hun enige doel is aan te tonen dat België niet werkt. Die houding is schandalig.” Toch ging de deur voor N-VA niet expliciet dicht. Sp.a-voorzitter Conner Rousseau benadrukte op zijn beurt dat beide socialistische partijen niet uit elkaar gespeeld zullen worden.

“Ik hoor sommigen zeggen dat ze openingen maken”, aldus Magnette in zijn nieuwjaarsspeech zonder N-VA één keer bij naam te noemen. “Maar toon dat dan. De PS staat klaar sinds het begin. Iedereen kent onze standpunten. Een minimumpensioen van 1.500 euro. Een herfinanciering van de gezondheidszorg. Massieve investeringen in de NMBS, want het openbaar vervoer is het enige antwoord op de files en de klimaatopwarming.” Ook pleitte Magnette voor hogere minimumlonen en hogere uitkeringen

“Voor ons is het zeer duidelijk: we hebben al onze voorstellen becijferd en opgevoerd. We wachten totdat de anderen dezelfde duidelijkheid scheppen. Spreek eindelijk over de essentie. Het volstaat niet om te zeggen dat men bereid is verantwoordelijkheid op te nemen en om zogenaamde openingen te maken wanneer men zich geïsoleerd voelt. Men moet aan de hele bevolking duidelijk maken hoe men het wil aanpakken, en dat we eindelijk eens praten over de inhoud en over de uitdagingen van onze tijd”, aldus Magnette.

“Sommigen zouden alles doen om regeringsvorming te verhinderen”

De PS-voorzitter en voormalige informateur hoopt vooral dat na acht maanden de “strategische spelletjes” stoppen. “De PS heeft sinds 26 mei zijn verantwoordelijkheid genomen, samen met de sp.a. We hebben veel gewerkt en zijn op alle uitnodigingen ingegaan. We respecteren alle beslissingen, en ik heb me geëngageerd om oplossingen te vinden en een document op te stellen. Maar ik zal het u zo eerlijk mogelijk zeggen: ik heb echt genoeg van de kleine manoeuvres, strategische spelletjes, en persoonlijke ambities die verhinderen dat we vooruitgaan in dit land.”

“Ik roep alle verkozenen, democraten en verantwoordelijken, op de spelletjes te stoppen. We weten dat sommigen alles zouden doen om de regeringsvorming te verhinderen. Hun enige doel is aan te tonen dat België niet werkt. Die houding is schandalig. Zien ze niet dat de wereld in brand staat?”

 Toch sloot Magnette de deur voor N-VA niet expliciet. “We hebben geen veto tegen de N-VA”, zo klonk het ook in Terzake. “Maar het is tot nu toe wel altijd een vaststelling geweest dat het niet ging en we met niks samen akkoord gaan. Maar we zijn altijd bereid rond de tafel te gaan zitten.”

3 PS-voorzitter en voormalig informateur Paul Magnette en zijn voorganger Elio Di Rupo.
Photo News PS-voorzitter en voormalig informateur Paul Magnette en zijn voorganger Elio Di Rupo.

“Ze zullen het socialisme nooit kunnen verdelen”

Magnette maakte ook van de gelegenheid gebruik de banden met de sp.a te bevestigen. Over de stevigheid van de as PS-sp.a waren er de voorbije dagen wat twijfels gerezen, onder meer na uitspraken van enkele sp.a’ers. “We zijn twee partijen maar we vormen één familie die dezelfde waarden deelt en dezelfde strijd voert. En we zijn nog steeds, sommigen lijken dat te vergeten, de grootste politieke familie van het land”, aldus Magnette.

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau, die de PS-nieuwjaarsreceptie bijwoonde, trad Magnette meteen bij. “Ik heb een duidelijke boodschap voor hen die proberen de mensen en het land te verdelen: ze zullen daar nooit in slagen. Ik heb voor hen nog een boodschap: ze zullen er nooit in slagen het socialisme te verdelen”, aldus Rousseau. 

3 Sp.a-voorzitter Conner Rousseau sprak de zaal toe na Magnette.
BELGA Sp.a-voorzitter Conner Rousseau sprak de zaal toe na Magnette.

“Rechtse regering is afgestraft”

“De eerste Franstalige partij in 2014 was de PS, en we hebben respectvol oppositie gevoerd”, zo blikte Magnette ook terug. “Maar de rechtse regering heeft een dramatisch inefficiënt beleid gevoerd. Die regering heeft ons een tekort van 11 miljard nagelaten. In die situatie bevonden we ons op de vooravond van 26 mei. Die regering is dan zeer zwaar afgestraft door de kiezers: 22 zetels minder in de Kamer. Dat is een duidelijke democratische boodschap: de burgers willen dit rechtse beleid niet meer.”

Sinds maandag onderzoeken de informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) of de ‘uitgestoken hand’ van N-VA richting PS echt gemeend is en toch tot een paars-gele regering zou kunnen leiden. Afgelopen zaterdag schoof Bart De Wever op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij de verhoging van de laagste pensioenen als prioriteit naar voor. Die verklaring werd gezien als een opening richting socialisten, die van hogere pensioenen een speerpunt maken.

Bouchez leek tot maandag aan te sturen op een ‘Vivaldi’-coalitie, met liberalen, socialisten, groenen en CD&V, terwijl de CD&V van Joachim Coens blijft vasthouden aan een coalitie met een Vlaamse meerderheid, en dus met N-VA, erbij.

De Crem: “PS en sp.a gooien deur niet dicht”

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) leest in de woorden van de socialistische voorzitters Paul Magnette en Conner Rousseau alvast een mogelijke opening van de socialistische familie richting N-VA. “In het begin van de gesprekken hoorde ik op een bepaald moment ‘nooit met de N-VA’, en vanavond heb ik dat niet meer gehoord. Dat is een nieuw politiek feit”, aldus De Crem op RTBF-radio. Volgens hem hebben Magnette en Rousseau in hun toespraken “de deur niet, of niet meer, dichtgegooid”. “Ik heb geen exclusieven gehoord in de toespraken”, aldus De Crem.

Voor de CD&V zelf verandert er volgens De Crem weinig aan de voorwaarden voor de vorming van een nieuwe federale regering. Zo moet N-VA als grootste partij van Vlaanderen en van het land “de kans hebben deel te nemen aan de onderhandelingen” en moet er een meerderheid zijn aan Nederlandstalige kant. 

BEKIJK OOK: Politiek analist Jan Segers: “Geen stap dichter bij vorming federale regering”

279 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Michel Rooms

    U praat totaal naast de realiteit van de laatste 60 jaar, onvoorstelbaar.

  • marcel mampaey

    is het dan altijd nva de grootste partij die moet toegeven. de arrogantie van MAGNETTE tegenover de Vlamingen en toch is er een ovld die daar meeloopt . zij beseffen niet dat de Vlaming het niet meer pikt .de cdev wel . als ovld samen met ps en groen in de federale dan hoop ik dat sommige ovld-ers de moed hebben om zetelen waar hun kiezers voor kozen niet groen en ps. dit Belgie werkt niet meer er moet een andere staatstructuur komen anders om de 4jaar miserie . elke Belg een evenwaardige stem.

Lees meer