5
Photo News

Man (20) die burgemeester Moeskroen keel oversneed op kerkhof in tranen voor rechter: “Ik heb nog elke dag spijt”

Voor het hof van assisen in Henegouwen zijn de debatten geopend in de zaak rond de moord op de burgemeester van Moeskroen, Alfred Gadenne. Nathan Duponcheel (20) staat terecht voor de gruwelijke feiten, die plaatsvonden op 11 september 2017 in deelgemeente Lowingen. Bij het verhoor door de assisenvoorzitter zei Duponcheel dat hij zijn daad betreurde, die "tot niets heeft gediend". Hij bood ook excuses aan de familie van Gadenne aan. "Sinds de feiten gebeurd zijn, heb ik al elke dag spijt gehad. Ik zou de zaken willen veranderen, maar dat is onmogelijk."

Er hing muziek in de lucht in de zittingzaal, van ‘La Fouine’. Dat lied beluisterde Nathan net voor hij Alfred Gadenne de keel oversneed met een breekmes, toen die - zoals elke avond - het kerkhof van Lowingen ging afsluiten. Het lied deed Nathan aan zijn vader denken, zo bevestigde hij het hof. 

Negatieve spiraal

Olivier Duponceel stapte in februari 2015 uit het leven, enkele maanden nadat hij zijn baan verloor bij de stad Moeskroen. Nathan vond dat Gadenne hiervoor verantwoordelijk was, en wilde zijn vader wreken. "Thuis sprak vader vaak over zijn problemen. Hij leed er sterk onder. Als hij thuiskwam van het werken, na te zijn uitgescholden door zijn chef, was hij gestresseerd." 


Nathan was 15 jaar toen hij zijn vader verhangen vond. Olivier Duponcheel was als oud-werknemer van Belgacom getransfereerd naar de FOD Binnenlandse Zaken, en vanaf 2004 gedetacheerd naar de stad Moeskroen vanwege zijn kennis voor het invoeren van de elektronische identiteitskaart. Tien jaar later maakte de stad een einde aan die samenwerking. "Ik weet dat hij heeft gevochten voor zijn baan, met zijn vakbond", legde de beklaagde uit. "Voor mij heeft mijn vader zelfmoord gepleegd als gevolg van zijn werk. Diegene die kon helpen om zijn baan te behouden en die de finale beslissing nam, was de burgemeester", benadrukte hij. (lees hieronder verder)

5 Burgemeester Alfred Gadenne.
RV Burgemeester Alfred Gadenne.

"Was Alfred Gadenne God de Vader in Moeskroen? ", vroeg de voorzitter. "Ja, misschien wel...", antwoordde Nathan. "Voor mij was het niet het diensthoofd dat over zijn lot besliste. Het was de burgemeester."

Balans

De ochtend van de feiten maakte Nathan Duponcheel de balans van zijn leven op: hij dacht aan zijn overleden vader, zijn gebroken droom om in het leger te gaan en aan zijn sentimentele mislukking. Hij was vastbesloten zijn vader te wreken, een idee dat al enige tijd door zijn hoofd speelde. "In mijn leven was er niets. Het beste wat ik kon doen, was gerechtigheid schenken aan mijn vader. Iedereen was hem vergeten en was bezig met andere zaken. Ik wilde me wreken en de verantwoordelijke was Alfred Gadenne. Toen hij grijnsde, knapte er iets. Ik stak en ik zag overal bloed. Het was te laat, ik kon niets meer doen", zei hij huilend in de beklaagdenbank. (lees hieronder verder)

5
Photo News

Vandaag getuigden ook onderzoeksrechter Véronique Laloux en de agenten die het lichaam van de burgemeester van Moeskroen ontdekten. Minder dan vier minuten na de telefonische oproep van Nathan Duponcheel, stapten om 20.03 uur twee gewapende politieagenten van de politiezone Moeskroen de begraafplaats op. Ze vonden een rugzak en een fiets aan de ingang. Nathan Duponcheel, die toekwam uit een zijgang, hield meteen halt en loste zijn telefoon. “Het heeft geen zin om hem te zien, hij is al dood. Als je zijn lijk ziet, zul je begrijpen waarom ik mijn vader heb gewroken”, zei de verdachte, die net zijn moeder had gebeld.

Van oor tot oor

“Het lichaam lag vijftig meter verder. Het stoffelijk overschot lag op de rug, de armen licht gespreid. Ik herkende Alfred Gadenne, hij was gekeeld”, verklaarde de politieman. Een uur na de feiten kwam onderzoeksrechter Véronique Laloux, in de regen, ter plaatse. Foto’s van kort na de feiten tonen de omvang van de wonde aan de hals van het slachtoffer, gesneden van het ene naar het andere oor. Na de arrestatie van Nathan Duponcheel begaf de magistrate zich naar de weduwe van het slachtoffer die rechtover de begraafplaats woonde. Dezelfde nacht, omstreeks 1 uur, werd de autopsie uitgevoerd door twee wetsartsen in aanwezigheid van de onderzoeksrechter.

Nathan herinnert zich twee messteken, de wetsartsen stellen vier mesbewegingen vast. Bij de eerste slag, wanneer Alfred Gadenne hem de rug toekeerde, beseft de dader meteen de ernst van zijn daad. “Hij was 15 jaar toen zijn vader uit het leven stapte. Je kan hem vergeven dat hij niet op de hoogte was van met mailverkeer tussen de stad, zijn vader en de vakbonden en dat hij niet wist of er al dan niet een juridische procedure was ingediend. Als 18-jarige, op het ogenblik van de feiten, geloofde hij dat Alfred Gadenne verantwoordelijk was voor de zelfdoding van zijn vader omdat hij de almachtige burgemeester van Moeskroen was”, voerde zijn advocaat Rivière aan. 

5 De weduwe van de burgemeester woont het proces bij.
Photo News De weduwe van de burgemeester woont het proces bij.
5
belga

23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jean West

    Zoals altijd, als ze gepakt worden hebben ze spijt.

  • Angelo Cabooter

    Spijt komt altijd te laat. Geef hem maar een gevangenisstraf van 30 jaar.

Lees meer