ANP

Man beboet omdat hij vrouw misleidde via Facebook

Een man uit Zwevegem die twee jaar lang een vrouw misleidde via een vals Facebookprofiel, krijgt een boete van 1.200 euro. Het openbaar ministerie had zes maanden met uitstel gevraagd, maar de correctionele rechtbank van Kortrijk sprak vandaag geen gevangenisstraf uit.

De man maakte in 2011 een vals Facebookprofiel aan. Hij gebruikte daarbij een foto van een oud-collega. Een Harelbeekse vrouw werd op hem verliefd. Ze belden en chatten heel vaak. De man beweerde dat hij voor een Russisch bedrijf werkte en daarvoor veel moest reizen.

De vrouw reisde hem achterna, onder meer naar De Caraïben, Saint-Tropez en Dubai. Die reizen kostten haar in totaal 9.000 euro. Ze werd op die manier twee jaar door hem misleid. Haar advocaat vroeg 3.000 euro morele schadevergoeding en een terugbetaling van de reiskosten.

De oud-collega van wiens profielfoto gebruikt werd, vroeg 1.250 euro schadevergoeding. Het openbaar ministerie vroeg zes maanden met uitstel.

De correctionele rechtbank besliste geen gevangenisstraf op te leggen. De man krijgt wel een boete van 3.000 euro, waarvan 1.200 effectief. Het slachtoffer krijgt een morele schadevergoeding van 1.100 euro. De terugbetaling van de reiskosten werd ongegrond verklaard. De oud-collega krijgt 250 euro. De ouders van het slachtoffer, die af en toe met hun dochter meereisden, hadden ook een schadevergoeding gevraagd. De rechtbank oordeelde dat hun eis ongegrond was.

Lees meer