Simon Lembi was twintig jaar vermist. In 2013 verspreidde Child Focus nog een opsporingsbericht.
rv Simon Lembi was twintig jaar vermist. In 2013 verspreidde Child Focus nog een opsporingsbericht.

Man die in 1999 op 14-jarige leeftijd verdween na 20 jaar levend teruggevonden: “Weggelopen naar buitenland door familiale problemen”

Een van de oudste verdwijningszaken van minderjarigen in ons land is opgelost

De 14-jarige Simon Lembi, die op 12 november 1999 verdween uit zijn woning in de Brusselse gemeente Sint-Gillis, is in goede gezondheid teruggevonden in het buitenland. Hij is destijds “alleen en uit vrije wil vertrokken”, bevestigt het Brussels parket op een persconferentie. Het gaat om een van de oudste verdwijningsdossiers van minderjarigen in ons land die opgelost is.

De vermissingszaak raakte opgehelderd nadat “een verwant persoon” in november 2018 contact had opgenomen met de Cel Vermiste Personen in Brussel om te melden dat Lembi onder een andere identiteit in het buitenland leefde. Na onderzoek van deze claim heeft justitie hem opgezocht en ondervraagd.

Tijdens het verhoor gaf de man toe Simon Lembi te zijn. Hij verklaarde niet te zijn ontvoerd. Ook het parket zegt geen aanwijzingen te hebben dat Lembi slachtoffer van een misdrijf was.

“Hij is in 1999 uit vrije wil vertrokken. Naar eigen zeggen door familiale moeilijkheden”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “Hij wil zijn nieuwe identiteit en nieuwe verblijfsplaats niet bekendmaken. Er worden geen verdere details gegeven. We weten wel dat hij in goede gezondheid verkeert”, verzekert Van Wymersch.

Hoe Lembi in het buitenland aan de juiste papieren is gekomen, is nog onduidelijk, mogelijk heeft hij als onbegeleide minderjarige asiel aangevraagd in een ander EU-land. Het parket benadrukt dat Lembi niet illegaal in een ander land verblijft.

De familie van de intussen 33-jarige man werd recent op de hoogte gebracht van zijn bestaan, maar er is nog geen contact geweest met zijn nabestaanden in België, aldus nog het parket.

Wandeling van vijf minuten

Lembi was 14 jaar toen hij op 12 november 1999 spoorloos verdween. Tien dagen voor zijn verdwijning was de tiener, de oudste van vier kinderen, samen met zijn alleenstaande moeder in Brussel aangekomen. Het gezin kreeg een OCMW-woning toegewezen vlak bij de Bareel van Sint-Gillis. 

Moeder Marie-Jeanne getuigde in 2015 in La Dernière Heure over de verdwijning van haar zoon. Volgens de vrouw had Simon op 12 november 1999 rond 17 uur gevraagd of hij tv mocht gaan kijken in een gemeenschapscentrum in de Parmestraat, een wandeling van slechts vijf minuten en de enige plek die hij kende in de buurt.

Marie-Jeanne stemde toe, maar zag de jongen nooit meer terug. Twintig jaar lang bleef de familie in het ongewisse over wat er met Simon was gebeurd.

Respect voor privéleven

Tot nu: het Brussels parket bevestigt dat Simon Lembi twee decennia na zijn verdwijning levend en wel is teruggevonden in het buitenland. Hij vluchtte uit eigen beweging weg uit ons land. Uit respect voor het privéleven van de man wenst het parket niet meer informatie te geven over zijn nieuwe identiteit of huidige woonplaats.

Het dossier-Lembi wordt nu afgesloten. Ook Child Focus kan de verdwijningszaak na 20 jaar afsluiten. “Dit is zeer uitzonderlijk, maar we zijn blij dat dit opgelost is”, meldt de organisatie. Op de website van Child Focus was het opsporingsbericht voor Lembi nog steeds zichtbaar, omdat hij minderjarig was op het moment van zijn verdwijning.

Gelijkaardige dossiers

Bij Child Focus spreken ze van een langdurige verdwijning vanaf een periode van twee jaar en zo zijn er momenteel nog een kleine dertig gelijkaardige dossiers lopende.

“Rond langdurig vermisten lanceren we regelmatig campagnes met verouderingsfoto’s om de mensen eraan te herinneren dat we nooit mogen opgeven en dat een persoon nog goed en gezond kan teruggevonden worden”, verduidelijkt Sofia Mahjoub van Child Focus.

21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • ANN LIMBOS

    Die geraken precies allemaal aan valse papieren zonder problemen, en komen er nog mee weg ook !

  • Raoul Rouma

    Die ouders laten opdraaien voor alle geleverde kosten. Raar verhaal!

Lees meer