Marc Van Ranst.
VTM Nieuws Marc Van Ranst.

Marc Van Ranst niet te spreken over huidig coronabeleid: “Dit is een recept voor een ramp”

“Net nu er moeilijke beslissingen moeten worden genomen, zitten beleidsmakers muurvast in de we-zijn-het-beu-modus.” Viroloog Marc Van Ranst heeft zich via Twitter bijzonder kritisch uitgelaten over het coronabeleid. Volgens Van Ranst werd het draagvlak voor de maatregelen bewust weggeveegd, met een exploderende curve als gevolg. “Hoog tijd voor actie.” 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Een paar weken geleden werden de virologen uit het adviesorgaan gezet, en vervangen door mensen die de maatregelen wel zouden versoepelen”, schrijft Van Ranst op Twitter. “Op dat moment kunnen de virologen enkel waarschuwen dat dit een gevaarlijke strategie is.”

De nieuwe adviesraad Celeval toont de ambitie om met de grove borstel door de coronaregels te gaan. Ook de communicatie moet volgens de experts opnieuw scherper. “We hebben een reset nodig”, zegt infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen). “Welke regels hebben we echt nodig? En welke zijn minder belangrijk?” Het idee is dat de terugkeer naar de essentie de duidelijkheid van de maatregelen zal verhogen en daarmee ook het draagvlak bij de bevolking.

Van Ranst hekelt de boodschap van beleidsmakers dat we “met het virus moeten leren leven” en dus de maatregelen moeten versoepelen om de situatie te kunnen volhouden. “Een lawine aan open brieven noemde de coronamaatregelen onnodig, overbodig, en ‘erger dan de kwaal’. In hun open brieven werden de experten afgemaakt. Het netto resultaat: het draagvlak voor de coronamaatregelen is welbewust weggeveegd. En dan doet de epidemie wat epidemieën meestal doen wanneer ze een kans krijgen: de epidemie explodeert en de curve gaat pijlsnel omhoog.”

De viroloog waarschuwt voor de combinatie van een stijgende curve en een ‘versoepelings-mindset’ bij beleidsmakers, adviesorgaan en bevolking. Voeg daar nog de aanslepende regeringsvorming aan toe en je hebt “een recept voor een ramp”, vreest Van Ranst. “Hoog tijd voor actie, verdorie!”

“We zitten duidelijk in ons land met een probleem: we hebben een overheid die eigenlijk zegt ‘we zijn met de regeringsvorming bezig en dit is niet onze eerste prioriteit’. Ik ben zeker dat ze dat gaan ontkennen, maar het is de realiteit. We hebben bij de overheid en in open brieven een klimaat gecreëerd die de maatregelen overdreven vond en versoepelingen ging vragen, alle experten waren grote idioten. Dan neem je actief het draagvlak weg”, legt Van Ranst verder uit bij VTM NIEUWS.

“Ik weet dat sommige excessen al lang hadden moeten weg zijn. In sommige gemeenten mondmaskers dragen waar je niemand anders ziet, was absoluut geen goede maatregel. Dat draagvlak is dan actief geërodeerd. Wanneer je in adviesorganen mensen inzet waarvan je weet dat ze de maatregelen wel zullen versoepelen, dan heb je op een bepaald moment een probleem. Dan doen epidemieën wat epidemieën doen: exponentieel stijgen", aldus Van Ranst.

Wij kunnen allemaal de maatregelen beu zijn, dat virus is ons niet beu

Marc Van Ranst

Op de vraag of er in Celeval te weinig virologen zijn overgebleven, antwoordt Van Ranst: “In het belangrijkste adviesorgaan zijn de virologen momenteel de invallers. We moeten toch ongelooflijk veel embarras du choix  hebben om mensen met bijna 100 jaar ervaring in epidemiebestrijding te weren uit een belangrijk adviesorgaan.”

“Wanneer je met een mindset van versoepelingen verdergaat, een draagvlak erodeert en niet onmiddellijk een alternatief hebt, dan geef je dat virus kansen. Wij kunnen allemaal de maatregelen beu zijn, dat virus is ons niet beu.”

Lees ook: 

Het coronavirus is overal: cijfers stijgen in élke provincie, in élke leeftijdscategorie (+)

INTERVIEW. Marc Van Ranst: “Het is niet omdat we het beu zijn, dat plots alles kan” (+)

209 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marcel Wammes

    Van Ranst is slechts één viroloog die atijd denkt het bij het rechte eind te hebben..Er is een toename klopt ook in ziekenhuis meer opnames..maar er sterven niet meer mensen aan covid -19, dat blijft gelijk...vergeet ook niet dat er veel meer mensen preventief worden gecontroleerd op covid-19 ...Angst creeën blijft van Ranst goed in ondertussen hebben duizenden families dankzij zijn uitspraken geen werk meer en moeten in armoede en met vele schulden verder leven..Er zijn andere oplossingen...

  • Annemie Heylen

    De hamvraag is een "levensgroot" taboe: Wat is de prijs van een mensenleven? Hoeveel mogen er vroegtijdig het leven laten:covid19,kanker,luchtvervuiling,verkeersslachtoffers, familiaal geweld, zelfmoord, hongersnood door droogte, verdronken vluchtelingen. En welk offer wil jij brengen?Stel de vraag luidop en kijk u aan in de spiegel. Ik heb het gedaan en voelde diepe schaamte. Met meer nederigheid voor mekaar zll we er uitraken.

Lees meer