7 De Italiaanse rechts-populistische politicus Matteo Salvini maakt een selfie met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
BELGA De Italiaanse rechts-populistische politicus Matteo Salvini maakt een selfie met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Matteo Salvini ontvangen als een rockster bij Vlaams Belang in Antwerpen

Meutes pers, twee staande ovaties, luid applaus: de Italiaanse rechts-populistische politicus Matteo Salvini is vanavond als een rockster ontvangen in de Antwerpse Handelsbeurs, waar hij was uitgenodigd door de extreemrechtse Europese ID-fractie waar ook Vlaams Belang deel van uitmaakt. 

Salvini is hét boegbeeld van Italiaans extreemrechts. De voormalige vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken voert momenteel volop campagne in het linksgezinde Emilia-Romagna, waar de bevolking in januari naar de stembus gaat, maar kwam op uitnodiging van de Europese ID-fractie en haar voorzitter Gerolf Annemans vanavond even naar Antwerpen.

7  De afgeladen volle Handelsbeurs - 1.400 man - ontving Salvini als een rockster.
BELGA De afgeladen volle Handelsbeurs - 1.400 man - ontving Salvini als een rockster.

Privévliegtuig

De Italiaan werd om 19 uur verwacht voor een persconferentie, maar kwam uiteindelijk pas na 20.30 uur de zaal binnen. Salvini werd verhinderd door een zitting in de Senaat over het Europees stabiliteitspact, en moest uiteindelijk zelfs met een door het Vlaams Belang betaald privévliegtuig richting Antwerpen worden gevlogen.

Als het vandaag niet is, zal het morgen zijn, maar Vlaams Belang zal aan de macht komen in Vlaanderen en de Lega in Italië. Tom, maak je borst maar nat!

Het kon de pret blijkbaar niet bederven. De afgeladen volle Handelsbeurs - 1.400 man - ontving Salvini als een rockster. In zijn speech feliciteerde Salvini het Vlaams Belang met de verkiezingsoverwinning in mei. "Wij werken al heel goed samen. En als het vandaag niet is, zal het morgen zijn, maar Vlaams Belang zal aan de macht komen in Vlaanderen en de Lega in Italië. Tom (Van Grieken, VB-voorzitter, red.), maak je borst maar nat!", klonk het.

7 Salvini had het een dik kwartier vooral over de Europese waarden en normen, die volgens hem verloren gaan door "islamisme" en "links activisme".
BELGA Salvini had het een dik kwartier vooral over de Europese waarden en normen, die volgens hem verloren gaan door "islamisme" en "links activisme".

EU op de korrel

Salvini had het vervolgens een dik kwartier vooral over de Europese waarden en normen, die volgens hem verloren gaan door "islamisme" en "links activisme". "Men wil Europa transformeren tot een shoppingcentrum zonder waarden of tradities. Ofwel is Europa christelijk, ofwel is er geen Europa. De islam is de dood van ons continent."

Na het Lega-boegbeeld nam ook Vlaams-Belang voorzitter Tom Van Grieken, voor de gelegenheid aangekondigd als "de Vlaamse Matteo Salvini", het woord. Ook hij nam de EU op de korrel. "Wij hebben de plicht om onze Europese beschaving, die we geërfd hebben van onze voorouders, veilig te stellen voor onze kinderen en kleinkinderen. Wij, wij en wij alleen zijn de nieuwe hoop voor een nieuw Europa.”

7
Photo News

Protest

De komst van Salvini naar Antwerpen bracht ook heel wat ontevreden Antwerpenaren op de been. Op het Hendrik Conscienceplein kwam rond 19 uur een tweehonderdtal betogers van verschillende actiegroepen bijeen, even later was er op het De Coninckplein protest van de "Sardienen", een uit Italië overgewaaide protestbeweging tegen Salvini.

“Sinds Salvini tot de Italiaanse regering toetrad, is het aantal racistische incidenten explosief gestegen in het land”, hekelt Blokbuster, de beweging die het protest op het Hendrik Conscienceplein organiseerde vanavond. “Ook elders in Europa nam racistisch geweld drastisch toe door haatpredikers zoals Salvini.”

7 Op het Hendrik Conscienceplein verzamelden zo’n 350 betogers uit protest tegen extreemrechts gedachtegoed.
Klaas De Scheirder Op het Hendrik Conscienceplein verzamelden zo’n 350 betogers uit protest tegen extreemrechts gedachtegoed.
7
Klaas De Scheirder
7
Klaas De Scheirder

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • frans Venloo

    Vb komt volgende verkiezingen zeker aan de macht en hopelijk als grootste prtij zodat ze geen compromissen moeten sluiten ook al werkt men ze tegen . Vlaanderen ziet meer en meer dat het huidig gesjoemel niet kan blijven duren op hun kosten .

  • paola nerozzi

    Aan VB ge krijgt hem als geschenk van italie ik schaam mij om Italiaanse te zijn wat een schande

Lees meer