8 Inval van agenten bij autodieven aan de Ninoofsesteenweg in Roosdaal.
Mozkito Inval van agenten bij autodieven aan de Ninoofsesteenweg in Roosdaal.

Meer dan 1.200 agenten vallen binnen bij bende autodieven: 200 huiszoekingen, meer dan 30 arrestaties

Op verschillende plaatsen in het land is er een grote politieactie geweest bij leden van een beruchte autobende. Meer dan 1.200 agenten waren betrokken bij de actie waarbij een 200-tal huiszoekingen werden uitgevoerd. Dat is uitzonderlijk veel. Volgens het federaal parket gaat het om één van de grootste politieoperaties van de laatste 20 jaar. Meer dan 30 personen zijn opgepakt.

Er vonden ongeveer tweehonderd gelijktijdige huiszoekingen in België plaats, voornamelijk in het Brussels gewest, Vlaams-Brabant en Henegouwen. Het gaat om een bijzonder omvangrijke actie, die de tussenkomst van min of meer 1.200 politieagenten van de federale politie en de betrokken lokale politiediensten vereiste, zegt het parket.

De tussenkomst werd geleid door de federale gerechtelijke politie van Brussel. Er werden drones gebruikt, evenals twee helikopters. De speciale interventie-eenheden van de federale politie kwamen ter versterking tussenbeide.

Hulp van Franse gendarmerie

Ook de Franse gendarmerie nam deel aan de actie rond zeven sites in de nabijheid van de Belgische grens. “Meer dan dertig personen werden van hun vrijheid beroofd en voorgeleid voor de onderzoeksrechter. De meeste bendeleden komen uit het oosten van Europa, vaak Roma’s”, zegt het parket nog.

“De verdachten worden verdacht feiten van oplichting en criminele organisatie”, meldt het federaal parket. “Het gaat voornamelijk over vermeende oplichtingen in verband met de verkoop van voertuigen via het internet. De organisatie zou op het Belgisch grondgebied honderden slachtoffers hebben gemaakt. Soms werd er gebruik gemaakt van bedreigingen of zelfs van geweld.”

Betaald met app of vervalste overschrijving

De daders gingen daarbij veelal op dezelfde manier te werk. Ze namen contact op met mensen die hun wagen te koop aanboden, en stelden voor die te kopen. De zogenaamde kopers deden daarbij niet moeilijk over de prijs en betaalden de wagen met een app op hun smartphone, of toonden een vervalst overschrijvingsbewijs. Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort. De verkopers waren dan al lang verdwenen, en de auto was naar het buitenland verscheept.

De opgepakte verdachten zullen nu voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter.

8
Mozkito
8
Mozkito
8
Mozkito
8
Mozkito
8
Mozkito
8
Mozkito
8
Mozkito

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • karl van dyck

    We zullen de Burger eens een goed gevoel geven en laten zien dat het in Belgie allemaal op wieltjes draait( zonet voor de verkiezingen).Zullen ze in Brussel gedacht hebben,zonet voor de verkiezingen. Die Roma - bendes gaan hier de gevangenis al lachend binnen. Opvang & Proces voor die gasten loopt in de miljoenen euro,s. En WIJ...WIJ blijven dit ALLEMAAL pikken,hoelang,dat is de vraag nog ?

  • chris eeckhout

    Uitstekende beslissing. Na zoveel honderden klachten van de slachtoffers , werd er gelukkig ingegrepen, vooral dat het milieu waarin de dader(s) vertoeven vermoedelijk geen onbekenden zijn van /of afstammelingen van hun illustere voorgangers met een degelijk gerechtelijk palmares.

Lees meer