Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld

Meer dan een kwart van de 70-plussers gaat niet naar de tandarts

Tussen 2015 en 2017 heeft een op de drie 70-plussers geen enkele keer de tandarts bezocht, zo blijkt uit een onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Die pleiten voor onder andere een gestructureerd beleid rond mond- en tandzorg in woonzorgcentra en een concrete rol voor mondhygiënisten.

Het percentage ouderen zonder tandzorg stijgt van iets meer dan een kwart van de 70- tot 79-jarigen (27,3 procent) tot meer dan de helft van de 90-plussers (55,6 procent), aldus nog de Onafhankelijke Ziekenfondsen. De helft van de 70-plussers ging tussen 2015 en 2017 wel regelmatig naar de tandarts.

Woonzorgcentra
De Onafhankelijke Ziekenfondsen stelden wel een groot verschil vast tussen ouderen die nog zelfstandig thuis wonen zonder thuiszorg en ouderen in woonzorgcentra of met thuisverzorging. Van die eerste groep ging 70 procent op tandartsbezoek, tegen slechts 40 of 50 procent van de tweede groep. Volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen komt dat door de gezondheid van de ouderen zelf, maar ook door onder meer een gebrek aan infrastructuur in woonzorgcentra, het vervoer en de kostprijs ervan naar de tandartspraktijk en ook angst bij de ouderen voor de tandarts.

De 70-plussers die wel een tandarts zagen, kregen vooral preventieve en bewarende verzorging. Een op de drie kreeg preventieve verzorging zoals mondonderzoek en tandsteenverwijdering. Een op de vijf kreeg bewarende verzorging zoals het opvullen van gaatjes. Een tand(wortel) laten trekken of het plaatsen of laten behandelen van een gebitsprothese, komt dan weer amper voor, klinkt het.

Ouderen in een woonzorgcentrum of met thuiszorg, kregen amper regelmatige preventieve mond- en tandzorg. Slechts 10 procent ouderen in een woonzorgcentrum en minder dan 20 procent thuiswonende ouderen met thuiszorg.

Mobiele tandarts 

In een persbericht wijzen de Onafhankelijke Ziekenfondsen nog op het belang van de mond- en tandzorg, die essentieel is voor zowel de mondgezondheid als algemene gezondheid. Ze pleiten voor een betaalbaar aangepast vervoer naar de tandarts en de evaluatie en uitbreiding van projecten zoals de mobiele tandartspraktijken. "Ook de mondhygiënisten moeten een concrete rol krijgen", klinkt het. "Want zij hebben het perfecte profiel om een performant, preventief mondzorgbeleid uit te stippelen binnen zorginstellingen en -organisaties."

Daarnaast is het voor de Onafhankelijke Ziekenfondsen belangrijk om te blijven werken aan de gezondheidsvaardigheden van ouderen.

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hilde Van Grieken

    Het is schandalig zoals de tandartsen de mensen pluimen. Vroeger had men enkel het ziekenfonds dat bij een consultatie altijd toch iets terugbetaalde aan de patiënt en de tandarts deed daar ook zijn best voor maar nu moet ge aangesloten zijn bij een ziekenfonds EN een ziekte of tandverzekering hebben en dan trekt men nog maar een gedeelte terug van het betaalde. Men word al misselijk als ge er nog maar aan denkt als ge naar de tandarts moet! En dreigen met sancties werkt averechts!

  • Gerd Van nieuwenhove

    Als de rekening krijgt val ja achterover ... En soms maanden wachten ! Het geld groeit niet op mijn rug en nog minder op mijn tanden N

Lees meer