Beeld ter illustratie.
ANP Beeld ter illustratie.

Meer dan helft bouwbedrijven heeft weinig tot zeer weinig vertrouwen in Vlaamse regering

Vlaams regeerakkoord

Meer dan de helft van de bouwondernemers heeft op dit moment weinig tot zeer weinig vertrouwen in de nieuwe Vlaamse regering. Dat blijkt vandaag uit een bevraging die Bouwunie uitvoerde bij 178 Vlaamse aannemersbedrijven. In de bouwsector geeft 45 procent van de werkgevers aan weinig of geen vertrouwen te hebben in de nieuwe Vlaamse regering, bij de zelfstandigen zonder personeel is dat 65 procent. 

Van de door Bouwunie ondervraagden wil 79 procent concreet snel stappen vooruit zien in de vermindering van de administratieve rompslomp. Ook de concretisering van de renovatiedoelstellingen met duidelijkheid over de premies (44 procent) en meer fiscale ondersteuning voor bouwers (34 procent) staan hoog op de agenda. Een op de drie vraagt extra aandacht en middelen in de zoektocht naar goed personeel. 

Woonbonus

Ook de gevolgen van de afschaffing van de woonbonus zijn bevraagd: 40 procent van de aannemers vreest dat er klanten zullen afhaken voor renovatie en nieuwbouw. Bouwunie vraagt om een overgangsperiode van een jaar in te voeren.

De Vlaamse Confederatie Bouw laat vandaag weten dat met betrekking tot die afschaffing van de woonbonus, ruim drie kwart (76 procent) van haar leden-bouwbedrijven dit nefast vindt voor de sector en negatieve gevolgen verwacht voor de tewerkstelling. 

Wie bouwt of renoveert valt onder het btw-stelsel en niet onder het stelsel van registratierechten. Nieuwbouw en renovatie worden dus het hardst getroffen door de afschaffing van de woonbonus

"De korting op de registratierechten is vooral een voordeel voor wie een bestaande woning koopt. Wie bouwt of renoveert valt onder het btw-stelsel en niet onder het stelsel van registratierechten. Nieuwbouw en renovatie worden dus het hardst getroffen door de afschaffing van de woonbonus.”

Ecologische impact

Bovendien zal de afschaffing van de woonbonus volgens de Vlaamse Confederatie Bouw ook een belangrijke ecologische impact hebben. "Vandaag gaan veel bouwers verder dan de wettelijke verplichtingen. Alhoewel een woning in 2017 moest voldoen aan de E-50 norm, voldeed 50 procent van de nieuwe ééngezinswoningen al aan de veel strengere E-30 norm. Volgens 69 procent van de aannemers zal de bereidheid van potentiële eigenaars om verder te gaan dan E-30 dalen."

De Vlaamse Confederatie Bouw roept de Vlaamse regering dan ook op om te voorzien in bijkomende ondersteuning voor energiezuinige nieuwbouw en renovatie. Van de nieuwe federale regering wil de bouwsector vooral een uitbreiding van het btw-tarief van 6 procent bij sloop en heropbouw.

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Verstrepen

    Als ze in de bouw ook flex-jobs toelaten dan is het met de meeste bouwbedrijven gedaan, die gaan dood geconcurreerd worden door "legale" Oost blokkers die hier in het zwart als schijn zelfstandige of freelancer gaan komen werken onder de prijs. Die Vlaamse regering is een regering van verliezers een "Losers regering".

  • Emi De graeve

    Het zijn niet alleen de bouwbedrijven. Als je tegenwoordig herstellingswerken moe laten uitvoeren denk je ook meer dan twee keer na. Met zo'n hoge BTW betaal je haast 1/4 op je totaal aan lucht.

Lees meer