Meer dan de helft van de verkooppunten waar je elektronische sigaretten kan kopen, is niet in orde met de wetgeving.
Getty Meer dan de helft van de verkooppunten waar je elektronische sigaretten kan kopen, is niet in orde met de wetgeving.

Meer dan helft vapeshops niet in orde

Meer dan de helft van de verkooppunten waar je elektronische sigaretten kan kopen, is niet in orde met de wetgeving. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet Volksgezondheid die Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) opvroeg. Het gaat vooral over inbreuken op online verkoop, etikettering, en reclame voor de producten. Vooral de gespecialiseerde damp-winkels doen het slecht. Tankstations en nachtwinkels zijn vaker wél in orde.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Uit de cijfers blijkt dat meer dan de helft niet in orde is met die etikettering. Reclame is verboden, maar 40% bezondigt zich eraan. En online verkoop aan particulieren is ook verboden, en daar werden bijna overal inbreuken vastgesteld.

Desnoods sluiten

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is formeel: “De wet is strikt, maar we moeten voorkomen dat mensen gevaar lopen. Zoals bij elke wet kunnen inbreuken bestraft worden”, zegt ze aan VTM NIEUWS.

Mensen krijgen wel de tijd om zich aan te passen aan de regels. “Worden er dingen verkocht die echt gevaarlijk zijn, kunnen we overgaan tot sluiting.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ronny Biesen

    Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat een zaak kan openen als ze niet in orde is. Blijkbaar interesseert dat niemand. Belangrijker is dat de politie flits, nietwaar?

  • Erik Henderickx

    Sluiten die handel!

Lees meer