In de Kamer tekent zich een meerderheid af om de termijn voor abortus op te trekken naar 18 weken.
BELGA In de Kamer tekent zich een meerderheid af om de termijn voor abortus op te trekken naar 18 weken.

Meerderheid in de maak om termijn voor abortus op te trekken naar 18 weken

Er lijkt een parlementaire meerderheid in de maak om de termijn waarbinnen iemand een abortus kan laten uitvoeren op te trekken van 12 naar 18 weken. Verschillende partijen dienden al wetsvoorstellen in die zin in.

De huidige abortustermijn in ons land ligt op twaalf weken. Dat is vrij kort in Europees opzicht: in Nederland kunnen vrouwen bijvoorbeeld tot 24 weken na de bevruchting een abortus laten uitvoeren. Die situatie leidt ertoe dat elk jaar een duizendtal vrouwen in ons land naar het buitenland trekken om de ingreep te laten doen, zei Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert in De Ochtend op Radio 1. Hij diende samen met partijgenoten Katja Gabriëls en Goedele Liekens een voorstel in om de termijn op te trekken naar 18 weken. Nu kan een abortus tot 18 weken enkel om dringende medische redenen. 

Wellicht haalt dat voorstel een parlementaire meerderheid, want verschillende andere partijen dienden al soortgelijke wetsvoorstellen in. PVDA wil bijvoorbeeld naar 20 weken, terwijl PS, Ecolo, Groen en DéFI de termijn net als de liberalen naar 18 weken willen optrekken. "Alleen al met de partijen die een tekst hebben ingediend zitten we aan 67 zetels van de 150, dat betekent dat als sp.a of MR zich daarbij schaart, je een meerderheid hebt", zegt Lachaert. De Franstalige liberalen van MR lieten eerder al weten "open te staan voor het debat".

CD&V is geen vragende partij voor een versoepeling van de abortuswetgeving, zei ook voormalig partijvoorzitter en huidig Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke in De Ochtend. “Abortus is een belangrijk gegeven, en het is belangrijk dat er een duidelijk kader is. We hebben in de vorige legislatuur een aantal stappen gezet die voor ons aanvaardbaar waren, maar zijn geen vragende partij om die wetgeving nu verder uit te breiden.” Ook N-VA en Vlaams Belang zijn tegen.

Geen voorafname op nieuwe regering

Dat paars-groen zich in lopende zaken verenigt op ethische thema's, hoeft niet te verbazen, zegt Lachaert. Maar dat betekent niet dat de progressieve partijen ook samen een nieuwe federale regering moeten vormen, waarschuwt hij. "Dit zegt niets over de toekomstige coalitievorming. Ik ben pessimistisch over een paars-groene coalitie, want als ik de programma's bekijk, zeker het economische programma van Ecolo, dan denk ik dat dat enkel zal kunnen als ze dat ritueel verbranden."

Tijdens de vorige legislatuur bereikten de 'Zweedse partijen' N-VA, MR, CD&V en Open Vld al een compromis om abortus uit de strafwet te halen, met de steun van het cdH. In de feiten veranderde er niet zo gek veel. Het waren vooral CD&V en ook N-VA die op de rem stonden, terwijl het voor verschillende liberalen verder had mogen gaan. Maar het kwam niet tot een wisselmeerderheid.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jos Vercammen

    Persoonlijk vind ik dat abortus een noodoplossing moet blijven en geen surrogaat mag worden voor geboortebeperking. Anderzijds is het zo dat in het buurland, dat het voor iedereen gemakkelijk bereikbaars is, met name Nederland, probleemloos kan tot 24 weken. Dus wie in België niet "gediend geraakt", trekt dus naar onze noorderburen. De termijn op 18 weken brengen, heeft dan ook volgens mij weinig zin.

  • Gerry Cle

    Wanneer wordt een foetus een mens? Dit moet door wetenschappers bepaald worden en niet door politici.

Lees meer