Trajectcontrole met ANPR op de E40 ter hoogte van Erpe-Mere.
Koen Moreau Trajectcontrole met ANPR op de E40 ter hoogte van Erpe-Mere.

Meldingen van ANPR-camera’s worden zo goed als altijd geklasseerd

De ANPR-camera’s, of slimme camera’s, die langs onze autostrades en gewestwegen staan, worden amper gebruikt om criminelen te onderscheppen. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen en wordt door de federale politie bevestigd. De federale politie kampt met een personeelstekort en kan vaak niet uitrukken om verdachte auto’s tegen te houden.

Het gaat voor alle duidelijkheid over de ANPR-camera’s van de federale politie. Dat zijn er in totaal zo’n 320 die langs snel- en gewestwegen staan. Wanneer die camera’s een voertuig zien dat geseind staat of waarmee iets niet in orde is, slaan zij alarm. Alleen: bijna alle meldingen van die camera’s worden meteen geklasseerd, omdat er niet genoeg personeel is om er gehoor aan te geven.

Enkel wanneer zo’n ANPR-camera een voertuig vindt dat bijvoorbeeld gezocht wordt in een terroristisch dossier, of in een onderzoek naar moord of een overval, zal de wegpolitie uitrukken. Maar gaat het om een gestolen of een onverzekerde wagen, zal de politie geen moeite doen.

Drie miljoen

En dat is zeer opmerkelijk aangezien het cameranet een investering was van meer dan drie miljoen euro. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) maakte zich sterk dat de camera’s criminelen van de weg zouden halen.

VTM NIEUWS vroeg ook een reactie aan huidig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Zijn kabinet geeft toe dat er een groot personeelstekort is bij de federale wegpolitie. “Het kost tijd om dat weg te werken. Daarnaast is het een keuze van de federale politie, om bepaalde criminelen niet staande te houden, zij kunnen ook andere prioriteiten leggen”, klinkt het.

133 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Paul Buckens

    Zijn enkel om geld in het laadje te brengen en in de toekomst voor het rekening rijden. Misdadigers opsporen brengt toch niets op.Iemand heeft een aanrijding met vluchtmisdrijf zonder gekwetsten , het type wagen en het ogenblik gekend , maar de wagen is onvindbaar en dat op een plaats met camera's.Hoe is dat mogelijk?

  • Robert DE REU

    Zou er maar niet te veel van geloven, voor een zware crimineel misschien, maar voor de kleine man wees maar zeker dat je de pineut bent. En dat gezaag van personeelstekort ben ik kotsbeu er zijn er meer dan genoeg, de meeste Politie procentueel gezien dan in andere landen.

Lees meer