ANP XTRA

Meldpunt voor artsen moet geweld in kaart brengen

De nationale raad van de Orde der Artsen heeft een meldpunt opgericht waar artsen agressie tegen hun persoon kunnen melden. Bedoeling is om het probleem in kaart te brengen. "In sommige buurten durven artsen 's avonds zelfs niet meer op huisbezoek te gaan", zegt dr. Jos Vandekerhof, voorzitter van de Provinciale raad van de Orde der artsen, in Het Belang van Limburg.

De concrete aanleiding voor het meldpunt is de moord op dokter Patrik Roelandt, eind vorig jaar.

"Er zijn buurten waar zelfs gewapende politieagenten niet durven te patrouilleren, maar huisdokters moeten er wel onbeveiligd een huis binnenwandelen", zegt Vandekerhof. "Het gaat dan vooral om steden, maar omdat de spontane meldingen fragmentarisch verzameld worden, is het moeilijk om de probleemgebieden aan te duiden. Niemand weet eigenlijk waar, wanneer en in welke mate artsen worden blootgesteld aan agressie."

Met de oprichting van een nationaal meldpunt wil de orde de agressie tegen artsen voor heel het land in kaart brengen. "Nu al merken we dat steeds meer artsen zich spontaan melden als slachtoffer van agressie tegen hun persoon", zegt prof. dr. Michel Deneyer, ondervoorzitter van de nationale raad. "Daarom roepen we iedereen op om die gevallen van geweld vanaf nu aan te geven via een online document."

De vragenlijst, die wellicht een van de volgende dagen online verschijnt, kan ingevuld worden op www.ordomedic.be.

Lees meer