Een Actiris-medewerker geeft meer uitleg over jobmogelijkheden aan werkzoekenden.
Baert Marc Een Actiris-medewerker geeft meer uitleg over jobmogelijkheden aan werkzoekenden.

Mensen zonder papieren betogen om te mogen werken in knelpuntberoepen

Zo’n vijftig mensen zonder geldige verblijfspapieren hebben om 11 uur betoogd voor het hoofdkwartier van de PS in Brussel om de steun van de partij te vragen voor een wetsvoorstel. De sans-papiers willen toelating krijgen om te mogen werken in knelpuntberoepen. Een delegatie van hen werd ontvangen. Ze overhandigden een tekst op basis van een voorstel van de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris om opleidingen voor knelpuntberoepen open te stellen voor sans-papiers.

De actie is een initiatief van de Coalitie van Collectieven van Arbeiders Zonder Papieren (CCTSP), die op haar beurt bestaat uit verschillende organisaties van sans-papiers. Slagzinnen van de actie waren ‘Immigratie verdeelt, menselijkheid verenigt’ en ‘PS, vergeet de sans-papiers niet’.

De betogers droegen bordjes met daarop de namen van knelpuntberoepen en daaronder de boodschap ‘klaar om te werken’. Ze hadden ook een groot spandoek bij met de boodschap ‘Voor waardig werk’.

“Klaar om opleiding te volgen”
“Er zijn personen die geschoold zijn, een diploma hebben in hun land van afkomst en die dat kunnen laten gelijkstellen om in knelpuntberoepen te werken”, aldus CCTSP-woordvoerder Belloum Zouhair. “Personen die hier zonder diploma al jaren zijn, zouden ook hun ervaring en kwaliteiten kunnen inzetten. Er zijn tot slot arbeiders zonder papieren die niet geschoold zijn, maar wel gemotiveerd. Ze staan klaar om opleidingen te volgen voor knelpuntberoepen.”

Het Verbond van Belgische Ondernemingen maakt zich zorgen over het stijgende aantal vacatures voor sommige beroepen. De CCTSP meent dat het voorstel van Actiris om opleidingen voor knelpuntberoepen open te stellen voor sans-papiers daar een antwoord op kan bieden. “De economische realiteit wordt ontkend. Electorale redenen verhinderen dat regionale en federale overheden hier enthousiast op reageren”, klinkt het.

Het is al de vierde keer dat de CCTSP betoogt om steun te verwerven voor het voorstel. Ze deed dat eerder al bij Actiris, bij Brussels minister van Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt (DéFI) en aftredend minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eduard Maes

    Als ze daar zo verzameld zijn, zonder papieren, en dus illegaal in BE, waarom heeft men ze dan niet opgepakt?

  • Cecarine De Smet

    Bedankt madame de block!! De gevolgen voor de Belgen is groot en je bent het nog groter aan het maken!! Waar zijn deze mannen hun vrouwen en kinderen?? Áchter gelaten??? Als je vlucht voor je veiligheid doe je dit met je gezin!! Waarom laten jullie dit toe???

Lees meer