Baert Marc

Mensensmokkelaars die crashten met bestelwagen vol vluchtelingen riskeren tot 8 jaar cel

Het Brusselse parket-generaal heeft vandaag gevangenisstraffen van 4 tot 8 jaar gevorderd tegen vier mensen die verdacht worden van mensensmokkel. De vier zaten in de bestelwagen die op 4 april 2017 verongelukte op de Brusselse Ring en werden door de andere inzittenden aangeduid als mensensmokkelaars. De verdediging betwistte een deel van de tenlasteleggingen en vroeg om celstraffen met uitstel.

Op 4 april vorig jaar, rond half vier 's nachts, merkte een patrouille van de wegpolitie een bestelwagen op die aan het spookrijden was ter hoogte van Nijvel. Bij het zien van de politie maakte de bestelwagen rechtsomkeer, waarna de politie de achtervolging inzette. Ter hoogte van het viaduct van Vilvoorde probeerde de bestuurder van de bestelwagen de politie te rammen. Hij verloor de controle over het stuur, ging door de vangrail en kwam tegen een boom terecht.

In de bestelwagen bleken zestien mensen te zitten, waarbij twee kinderen, die allemaal illegaal in België verbleven. De twee kinderen en drie meerderjarigen raakten levensgevaarlijk gewond terwijl alle andere inzittenden lichtere verwondingen opliepen.

Vier van de inzittenden werden door verschillende andere passagiers aangeduid als de mensensmokkelaars. Volgens de slachtoffers zouden die hen tegen betaling van 2.500 euro op een vrachtwagen zetten die hen naar Groot-Brittannië zou brengen. 

4 tot 8 jaar cel

Het Brusselse parket-generaal eiste dinsdag 4 tot 8 jaar cel tegen het viertal dat zich, volgens het openbaar ministerie, niet alleen zou schuldig gemaakt hebben aan mensensmokkel en georganiseerde criminaliteit, maar ook aan gewapende weerspannigheid, door met de bestelwagen in te rijden op de politie.

De verdediging van het viertal pleitte voor celstraffen met uitstel. De vier zouden immers geen deel uitmaken van een criminele organisatie en er zou enkel sprake zijn van een poging tot mensensmokkel. Het arrest valt op 11 september. 

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Arthur Houben

    Laat ze maar voor rechter D'hondt verschijnen,dat is de enige rechter nog die criminelen wil straffen en zich niet verschuilt achter tegenstrijdige wetswijzigingen van de politiek om criminelen de kans te geven hun straf te ontlopen.En waarom moet dat zo LANG duren?!!Intussen hebben wíj dat crapuul weer onderhouden in luxe!Veroordelen tot max. en meteen retour,straf uitzitten in eígen land!!

  • Mick Mich

    En dat ze het maar in hun land uitzitten of ik mag dat ook nog betalen van mijn belasting.

Lees meer