GETTY

Merkel houdt rekening met lange onderhandelingen over Europese topjobs

De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt rekening met wekenlange onderhandelingen over de invulling van de Europese topfuncties, maar ook over de inhoudelijke marsrichting van Europa. Dat zei ze in een reactie op de resultaten van de Europese verkiezingen.

Merkel verheugde zich over het "solide resultaat" van de conservatieve en christendemocratische Europese Volkspartij en over de "goede campagne" van Jean-Claude Juncker, die door de EVP naar voren is geschoven als haar kandidaat om José Manuel Barroso op te volgen aan het hoofd van de Europese Commissie.

Met 214 van de 751 zetels blijft de EVP de grootste politieke formatie in het Europees Parlement. De sociaaldemocraten klokken voorlopig af op 189 zetels. Er zullen "intensieve gesprekken" gevoerd moeten worden met de Europese staatshoofden en regeringsleiders en met de top van het Europees Parlement.

Eurosceptici
Niet enkel om een meerderheid te vormen die de Europese topbenoemingen kan schragen, maar volgens Merkel ook om te praten over de inhoudelijke koers van de toekomstige Europese Commissie. "Het is belangrijk voor ons dat we ook praten over inhoud, over de werkloosheid en hoe we onze concurrentiepositie kunnen versterken, hoe we groei kunnen creëren."

Economische hervormingen, toegespitst op een verbeterde competitiviteit, groei en werkgelegenheid, zijn volgens Merkel ook de beste manier om het "betreurenswaardige" succes van eurosceptische partijen te beantwoorden. In Frankrijk, waar het uiterst rechtse Front National één op vier kiezers lokte, heeft de regering volgens Merkel alvast de bakens voor de toekomst uitgezet.

Lees meer