3
Photo News

Met mitrailleur en koran in de hand

Gefotografeerde wapens blijven spoorloos Speurders recupereren foto's die terroristen voor vertrek naar Zaventem wisten

Met een koran en een machinegeweer in de hand: zo wilden de drie terroristen van vorig jaar op Zaventem de eeuwigheid in. Uw krant geraakte exclusief aan de foto's die ze maakten in hun Schaarbeekse schuilplaats en onthult ook nieuwe details over doelwitten die de Islamitische Staat in ons land op het oog heeft gehad.

Hij is al legendarisch, de HP ProBook 6460b die vuilnismannen luttele uren na de terreur van 22 maart 2016 in een afvalbak zagen steken. Ze vonden het verdacht dat daar een laptop was achtergelaten en spraken er twee politieagenten die wat verderop patrouilleerden over aan. De computer bleek gedumpt door de drie terroristen die 's ochtends uit de Max Roosstraat waren vertrokken om een bloedbad aan te richten op Brussels Airport. Weinig vondsten hebben de speurders zó hard geholpen als die laptop. Uit de teksten en geluidsfragmenten die hij bevat, blijkt bijvoorbeeld onomstotelijk dat de Brusselse terreur uit precies dezelfde hoek kwam als de verschrikking van vier maanden eerder in de Franse hoofdstad Parijs.

3
rv

Harde schijf

Het vergde wel wat moeite om alle geheimen aan het toestel te ontfutselen, want heel wat bestanden waren gewist. Zo duurde het drie weken vooraleer een reeks foto's die ooit op de laptop stond, zichtbaar werd. De beelden zelf zijn reddeloos verloren, maar de harde schijf gaf nog wel de thumbnails prijs - de miniatuurtjes die een computer van ieder beeldbestand maakt om de gebruiker een snel overzicht te geven. Tussen die thumbnails zaten nooit geziene beelden van Najim Laachraoui, Ibrahim El Bakraoui en Mohamed Abrini. De eerste twee bliezen zichzelf die dag op, de laatste - 'de man met het hoedje' - ging op de loop zonder zijn bom te laten ontploffen en zit nu in de gevangenis.


Dat drietal heeft uitvoerig geposeerd in het Schaarbeekse appartement, afwisselend met een koran of een wapen in de hand. De matras waarop ze zaten en de zwarte vlag van IS waren nog in de schuilplaats aanwezig toen de politie daar na de terreur binnenviel. De wapens, die ze uitgestald fotografeerden, zijn nog altijd niet terecht. Ze namen die niet mee naar de luchthaven en vermoed wordt dat ze ergens zijn verstopt voor nieuwe terreur. De beeldkwaliteit van de thumbnails is beperkt, maar toch zijn er drie aanvalsgeweren van het type VZ58 en een kalasjnikov te herkennen, naast een pompgeweer, twee pistolen, een handgranaat en een plastic box die wit poeder bevat - hoogstwaarschijnlijk de springstof TATP.


Wanneer de foto's precies zijn genomen, valt niet te achterhalen. Maar vermoedelijk is dat heel kort voor de aanslagen gebeurd. Tijdens zijn verhoren verklaarde Abrini immers dat hij en Laachraoui een tiental dagen in de Max Roosstraat hebben verbleven, maar dat El Bakraoui daar hooguit drie dagen voor de terreur is komen onderduiken. Het is ook niet duidelijk waarvoor de foto's moesten dienen. Mogelijk waren ze bedoeld om na de aanslagen in een publicatie van IS te verschijnen. Dat is voor zover geweten niet gebeurd - misschien omdat het niet gelukt is om ze aan de juiste contactpersoon te bezorgen.

3
rv

Euro 2016

In dezelfde verzameling thumbnails zat ook informatie over andere doelwitten die de terroristen hebben beoogd. Bekend was al dat ze eigenlijk pas maanden later wilden toeslaan, tegen het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk met name. De Franse pers onthulde vorig weekend nog dat Abrini dat tijdens zijn verhoren heeft bevestigd en wij beschikken over informatie dat ook Osama Krayem - de terrorist die is gaan lopen uit het metrostation van Maalbeek - daar ongevraagd over begon. "Jullie maken je zorgen over Euro 2016", zo liet die zich ontvallen tijdens een verhoor twee weken na zijn arrestatie op 8 april 2016. Om daarna haastig te verklaren dat hij dat maar had vermeld "als een voorbeeld van wat IS nog kan doen in Europa".


De Brusselse IS-cel wilde België eigenlijk sparen - niet uit mededogen, maar uit eigenbelang. "Als we op lange termijn willen werken, dan moeten we vermijden om in België toe te slaan", zo legde Laachraoui aan zijn chef in Syrië uit in een geluidsboodschap die ook al op de laptop in de vuilnisbak stond. "België blijft een basis om op terug te plooien, zie je? We kennen het hier, de broeders weten waar ze hier schuilplaatsen kunnen vinden. Als we in België toeslaan, dan is dat voorbij." Maar dat argument was plotseling van geen tel meer na de arrestatie van Salah Abdeslam, die de terroristen deed panikeren en beslissen om Brussel dan toch maar als doelwit te nemen.

Wetstraat 16

Dat gebeurde niet volslagen uit het niets, want in dezelfde boodschap aan zijn chef in Syrië had Laachraoui al uitdrukkelijk verklaard: "Als er hier dan toch iets gebeurt, als ze ons op de hielen zitten, dan hebben we voldoende eersteklas doelwitten hier." Dat werden dus de luchthaven en een metrostation, maar het had net zo goed de ambtswoning van de premier aan de Wetstraat 16 kunnen zijn. Daarover zat er immers een map met drie video's en vier foto's die van het internet waren geplukt op de laptop verborgen. Die map werd zes dagen voor de aanslagen van 22 maart 2016 gewist, maar kon ook terug opgediept worden door de specialisten van de federale politie.

Kopie van Parijs

De thumbnails onthulden voorts dat de terroristen informatie hebben gezocht over nog zeker vier andere doelwitten, waaronder het militaire ziekenhuis in Neder-over-Heembeek en haar directeur en de kazerne van de para's in Flawinne (Namen). Ze raadpleegden ook een krantenartikel met als titel 'Waar kan je een glas gaan drinken en een concert bijwonen in Brussel?', een teken dat ze overwogen om het bloedbad van Parijs op terrassen en in een concertzaal nog eens over te doen. En hun reeds bekende belangstelling voor nucleaire installaties wordt nog in de verf gezet doordat ze surften naar een persartikel over de veiligheidssituatie van de Belgische kerncentrales.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Lees meer