7
BELGA

Michel meermaals met de dood bedreigd: "Het gaat om meer dan kogelbrieven"

Charles Michel heeft de voorbije weken meerdere doodsbedreigingen ontvangen. Dat vernam onze redactie van de entourage van de premier. De veiligheidsdiensten maken zich ernstige zorgen. "Het gaat om meer dan kogelbrieven", liet zijn woordvoerder verstaan.

De veiligheidsmaatregelen rond Michel zijn sinds een aantal weken opgedreven als gevolg van een aantal heel gerichte doodsbedreigingen. De extra beveiliging kwam aan het licht toen de premier vanmiddag in Namen door vrouwelijke activisten met frieten en mayonaise bekogeld werd.

"Intern wordt nu geëvalueerd of de veiligheidsmaatregelen niet nog meer opgevoerd moeten worden", aldus zijn woordvoerder. Over de aard van de doodsbedreigingen wilde hij niet uitwijden. Wel wilde hij kwijt dat het niet enkel om brieven met een kogel gaat.

De woordvoerder benadrukte ook dat de agenda van premier Michel door de bedreigingen niet onder druk komt. "Alle publieke activiteiten gaan zoals voorzien door", voegde hij er nog aan toe.

"Actie met humor gepareerd"
Eerder op de dag werd de premier dus bekogeld met frieten door twee leden van LilithS, een groep van Belgische activistische vrouwen. Dat zij zomaar tot bij hem konden raken, stemt tot nadenken. Michel werd toen immers begeleid door twee personen van de Staatsveiligheid.

De premier diende zijn toespraak te onderbreken, maar kreeg luid applaus toen hij in hemdsmouwen doorging. Volgens zijn woordvoerder tilt de premier niet erg aan het voorval. "De eerste minister heeft de actie met humor gepareerd. De politie vroeg hem of hij klacht wou indienen, maar dat gaat hij niet doen." De actievoersters werden door de ordediensten uit de zaal verwijderd.

De wagen van de vrouwen werd nadien door de politie onderschept bij de uitgang van de Cercle de Wallonie, waar Michel een toespraak gaf. De vrouwen werden even opgepakt, maar later vrijgelaten. "De vrouwen werden niet van hun vrijheid beroofd omdat er geen klacht tegen hen werd ingediend. De eerste minister is niet van plan dit te doen", aldus zijn woordvoerder. Bij de Cercle de Wallonië ging men nog bekijken welke stappen ze kunnen ondernemen, zo laat André Van Hecke van de Cercle de Wallonië weten.

"Enkel nog frieten met karigheid"
In een mededeling zet LilithS zich af tegen de budgettaire bezuinigingen, de asielpolitiek, de bestraffing van de armen of de politiestaat. "We willen aanvallen wat werkelijk aan onze samenleving vreet: financiële speculatie, economische deregulering, belastingontduiking. De werkelijke fraude is niet sociaal, maar fiscaal", luidt het.

Volgens de actievoersters wordt het sociaal model vernietigd "in naam van een absurde competitiviteit die het welzijn van de bevolking overlaat aan de ministeries. Het Belgische volk krijgt enkel nog frieten met karigheid voorgeschoteld."

De woordvoerder van Michel stuurde onderstaande ludieke tweet de wereld in.

7
PHOTO_NEWS
7
BELGA
7
PHOTO_NEWS
7
BELGA
7
PHOTO_NEWS
7
PHOTO_NEWS

Lees meer