Premier Michel vanmorgen op de Diplomatieke Dagen.
Photo News Premier Michel vanmorgen op de Diplomatieke Dagen.

Michel ontvangt morgen Klimaatcoalitie: “We hebben al veel gedaan voor het klimaat, maar het misschien te weinig uitgelegd”

Michel ziet drie doelen voor efficiënt klimaatbeleid: bevoorradingszekerheid, betaalbaarheid en internationale engagementen nakomen

Daags na een nieuwe grote klimaatmars in Brussel ging premier Charles Michel (MR) vanmiddag kort in op het thema klimaat. In zijn toespraak op de eerste dag van de Diplomatieke Dagen, de jaarlijkse bijeenkomst van de Belgische diplomatie, identificeerde Michel drie doelen die de regering tegelijkertijd moet verwezenlijken om tot een efficiënt klimaatbeleid te komen. "We moeten de waarheid zeggen: we moeten zorgen voor én bevoorradingszekerheid én redelijke tarieven, en tegelijk ook onze internationale engagementen respecteren. Dat is niet evident." Michel ontvangt morgen een delegatie van de Klimaatcoalitie.

Nog volgens de premier is er de afgelopen jaren "veel gedaan, veel gerealiseerd, maar misschien te weinig uitgelegd". Hij wees op de extra investeringen in hernieuwbare energie die er deze legislatuur zijn gekomen, en schoof het windmolenpark op de Noordzee naar voren als voorbeeld. "De energie die daar opgewekt wordt, is gelijk aan de energie van vier kerncentrales", aldus Michel.

De green bonds, die investeringen in groene initiatieven moeten stimuleren, zijn een ander element dat er onder de regering-Michel gekomen is. "We waren het tweede Europese land die dat mogelijk maakte", benadrukte Michel.

Michel omschreef de betoging als een "belangrijke mars", die een signaal gestuurd heeft. Klimaat is voor hem een van de drie topprioriteiten, naast mobiliteit en digitalisering.

De premier startte zijn toespraak door de "puntjes op de i" te zetten over het migratiepact. "Toen ik de beslissing nam om in dat pact te stappen, heb ik gedacht aan de Eerste Wereldoorlog", zei Michel. "Slechts een paar weken daarvoor hadden we het einde van die oorlog herdacht. De twee wereldoorlogen waren het gevolg van egoïsme, nationalisme, op zichzelf terugplooien, de samenwerking weigeren. Daaraan heb ik gedacht in New York en Marrakesh. Voor globale uitdagingen, zoals migratie, is een globale aanpak nodig.”

Lees ook:

• Schauvliege: “Spotgoedkoop vliegen is niet verantwoord. Kijken of we toelage op vliegtickets kunnen invoeren”

Delegatie van Klimaatcoalitie uitgenodigd

Michel ontvangt morgen ook een delegatie van de Klimaatcoalitie. Dat laat zijn kabinet weten aan Belga. De premier wil “luisteren naar hun concrete voorstellen en erover debatteren”. “Tienduizenden burgers hebben een sterke boodschap uitgestuurd. Die boodschap zal gehoord worden.”

Calvo: “Michel heeft protest duidelijk niet begrepen”

“Premier Michel heeft het klimaatprotest duidelijk niet begrepen”, zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo intussen in een reactie. “Er was gewoon niets om uit te leggen.”

“Klimaat en milieu zijn al sinds dag één de blinde vlek van de regering-Michel”, aldus Calvo. “Een klimaatpremier zal Michel wellicht nooit worden, maar door het gebrek aan klimaatbeleid af te doen als een communicatieprobleem toont hij aan dat hij werkelijk niets begrepen heeft van het protest.”

Calvo hoopt dat de Kamer nog voor de verkiezingen “minstens een basis kan leggen” voor een nationale klimaatwet, iets wat ook de manifestanten vragen. Dat moet volgens hem ook in een situatie van lopende zaken kunnen.

• Open Vld wil (bedrijfs)wagenpark vergroenen

• Grootste klimaatmars ooit in ons land: maar liefst 70.000 mensen op de been

27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jean Pierre DECORT

    Onze politiekers zouden de kosten van al hun voorstellen kunnen financieren met het geld dat ze nu voor de mandaten krijgen.

  • Raoul Rouma

    Veel gedaan voor het klimaat!!! Enkel de accijnzen verhogen, vraagt nu niet teveel inspanning hé. Voor de rest ontbossen en grote chemische fabrieken zetten die met een minimum aan arbeiders draaien. Géén alternatief voor de energieschaarste voorzien met het gevolg dat we volgende winter weer in de miserie zitten,

Lees meer