3 Herman Goossens , microbioloog voor de Universiteit van Antwerpen.
Photo News Herman Goossens , microbioloog voor de Universiteit van Antwerpen.

Microbioloog Herman Goossens: “Dringend nood aan draaiboek rond quarantaine voor terugkerende vakantiegangers”

Er moet deze week nog een wettelijk kader komen om terugkerende vakantiegangers uit risicogebieden in quarantaine te kunnen plaatsen. “Ik ben verbaasd dat er nog geen draaiboek ligt. Dit is echt heel dringend”, stelt microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen).

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In een aantal EU-landen zijn er nieuwe uitbraken van het coronavirus. Landen als Spanje, Portugal en Groot-Brittannië hebben al bepaalde steden of regio's in een lockdown geplaatst. Nu de zomervakantie op gang is gekomen en de grenzen binnen de EU weer open zijn, stelt zich de vraag hoe ons land met terugkerende vakantiegangers moet omgaan. 

‘Onbegrijpelijk’

Verplichte quarantaine voor iedereen die uit een risicogebied terugkomt, is voor verschillende virologen de meest aangewezen optie, maar daar bestaat nog geen wettelijk kader voor. Dat kan wel voor besmette mensen met symptomen. Onbegrijpelijk, zegt professor Herman Goossens. "Ik ben verbaasd dat er nog altijd geen wettelijk kader is en ook verbaasd dat er geen draaiboek ligt.” 

Voorspelbaar

“Ik heb zelf een tijdje geleden gezegd dat dit er zit aan te komen, dat je kunt verwachten dat er uitbraken zullen ontstaan en dat je dus een draaiboek moet hebben om ervoor te zorgen dat je gepast kan reageren wanneer mensen uit die gebieden terugkomen. Dat blijkt er nu dus niet te zijn.”

De tijd dringt, zegt de microbioloog. Als het van hem afhangt, moeten terugkerende vakantiegangers uit risicogebieden getest worden en in quarantaine geplaatst worden. “Ik heb begrepen dat er nu zeer hard aan gewerkt zal worden”, voegt hij nog toe. “Maar dat moet er dan wel liggen tegen het einde van deze week.”

Ook bij ons

Goossens voorspelt overigens ook in ons land nieuwe uitbraken, verwijzend naar onder meer de zomerkampen. “Die uitbraken gaan er komen en die ga je soms te laat detecteren. Dat gaat ook bij ons zo zijn. Daar moeten we met het nodige realisme op reageren.”

De situatie zou in de komende weken zeer chaotisch kunnen worden in Europa

Microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen)

Verantwoordelijkheid

Mensen die op vakantie gaan, raadt Goossens aan om hun verantwoordelijkheid te nemen. "Je moet beseffen dat het geen gewone vakantie zal zijn. Neem handalcohol en maskers mee. En draag die ook." Hij raadt verder aan om gesloten ruimtes te vermijden. Snel kunnen terugkeren, is ook een advies, "dus ga het liefst met de wagen”. 

Dat het allemaal heel snel evolueert, is “heel verwarrend” voor vakantiegangers, klinkt het ook. “De situatie zou in de komende weken zeer chaotisch kunnen worden in Europa”, besluit Goossens.

3 Toeristen met mondmaskers, ter illustratie.
EPA Toeristen met mondmaskers, ter illustratie.

Van Laethem: “Situatie niet vergelijkbaar met die van eind februari-begin maart”

Yves Van Laethem, infectioloog in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis en de Franstalige interfederale woordvoerder voor het coronavirus, verzekert intussen in een interview op nieuwszender LN24 dat “we ver verwijderd zijn van de toestand na carnaval”.

De huidige situatie, met gebieden in onder meer Spanje die in quarantaine zijn geplaatst, is niet vergelijkbaar met die van eind februari-begin maart, onderstreept hij. Veel Belgen keerden toen besmet terug uit Noord-Italië, waardoor Covid-19 zich onder de bevolking over het hele land kon verspreiden. “We hebben nu de achtergrond”, zegt hij.

Je moet de burgerzin hebben om jezelf in quarantaine te plaatsen als je in een risicogebied hebt verbleven

Yves Van Laethem, infectioloog in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis en de Franstalige interfederale woordvoerder voor het coronavirus

“Je moet de burgerzin hebben om jezelf in quarantaine te plaatsen als je in een risicogebied hebt verbleven”, aldus Van Laethem. 

Hij pleit er net als microbioloog Goossens voor om van de gelegenheid gebruik te maken om na te denken over het kunnen verplichten van quarantaine aan bepaalde mensen, terwijl dat momenteel wettelijk niet is toegestaan. Hij ziet er een voordeel in, in het geval een tweede golf België treft. De urgentie verschilt wel: professor Goosssens wil hier dringend werk van maken, Van Laethem wil dat daar “de komende weken” over wordt nagedacht.

Met de opening van de grenzen in Europa zullen er ook volgens Yves Van Laethem “onvermijdelijk” enkele kleine lokale uitbarstingen van het coronavirus zijn en kan de situatie in Spanje net zo goed voorkomen in België. De infectioloog ziet er echter geen belang in om iedereen die uit het buitenland terug keert te testen.

Lees ook: Verplicht in quarantaine na reis in broeihaard? Zo gaat onze zomer eruit zien (+)

3 Mensen op een stand in Spanje, ter illustratie.
AFP Mensen op een stand in Spanje, ter illustratie.

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Sinnesael

    Een Nationale Veiligheidsraad die z'n eigen beslissingen ivm de social distancing van anderhalve meter en de dracht van de mondmaskers niet respecteert, is wellicht niet de meest te vertrouwen instantie om een sluitend draaiboek op te stellen... Misschien kunnen de "drie koningen" dit dossier ook jaar zich toetrekken?

  • Claudia Rosseel

    Dat komt er misschien tegen volgend jaar, na de verkiezingen.

Lees meer