6 De man zou twee militairen op de Émile Jacqmainlaan hebben aangevallen met een mes. De dader werd neergeschoten.
Belga & Twitter De man zou twee militairen op de Émile Jacqmainlaan hebben aangevallen met een mes. De dader werd neergeschoten.

Militairen schieten man dood die hen aanvalt met mes: dader had neppistool en korans op zak

Militairen hebben gisteravond rond 20.20 uur een man neergeschoten op de Emile Jacqmainlaan in Brussel nadat die hen had aangevallen met een mes. De dertigjarige Belg van Somalische afkomst is aan zijn verwondingen overleden. De twee militairen zijn lichtgewond geraakt. De dader had een neppistool en twee korans op zak, meldt het parket, dat het incident behandelt als een terreurdaad. De man was ook gekend om één feit van slagen en verwondingen, in februari van dit jaar. Buren van Haashi A. in Brugge reageren ontsteld op het nieuws: "Hij stond steeds klaar om de oudere mensen in het gebouw te helpen".

Haashi A. woonde sinds 2,5 jaar in een appartementsblok met sociale woningen in Brugge. Zijn buren hadden nooit verwacht dat hij tot zo'n daden in staat was. "Hij liep steeds met een glimlach over zijn gezicht rond en stond steeds klaar om de oudere mensen in het gebouw te helpen", klinkt het. "Nooit berokkende hij ons kwaad. Dit hadden we nooit verwacht. Ik ben diep ontgoocheld in hem", zegt een buurvrouw.

De man kwam in 2004 naar België en kreeg in 2015 de Belgische nationaliteit. Hij  woonde in een sociale woontoren in Brugge en daar werd vannacht een huiszoeking verricht.

De aanval op de militairen vond gisteravond om 20.22 uur plaats op de Emile Jacqmainlaan in het centrum van Brussel. De dader viel de militairen in de rug aan terwijl hij 'Allahu Akbar' riep. Er ontstond een schermutseling. Eén militair opende het vuur, de dader werd twee keer geraakt. Hij overleed in het ziekenhuis. Twee van de militairen raakten lichtgewond.

Het federaal parket heeft een onderzoeksrechter, gespecialiseerd in terrorisme, gelast met het onderzoek. De feiten worden gekwalificeerd als poging tot terroristische moord.

Snel-Belgwet
Zijn asielaanvraag werd in 2009 geregulariseerd omdat de asielprocedure al langer dan vier jaar aansleepte. In 2015 werd de man vervolgens genaturaliseerd tot Belg, nog via de snel-Belgwet. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op  Twitter. De snel-Belgwet werd eind 2012 afgeschaft, maar de aanvraag tot naturalisatie was begin 2012 ingediend, aldus nog Francken.

Het is nog niet duidelijk waarom de man asiel had aangevraaagd.

Het federale parket omschrijft het incident als een terroristische poging tot doodslag en gaat verder met het terreuronderzoek. 

In de loop van de dag vindt er nog een autopsie plaats op de verdachte. Eens het autopsierapport en het expertiseverslag van de ballistisch deskundige ter kennis gebracht zijn van het parket, zal het parket een definitieve beslissing nemen in dit dossier. Daarbij zal ook worden onderzocht of de these van zelfverdediging door de militair kan worden aangehouden.

Dreigingsniveau 3
Het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) heeft vandaag het dreigingsniveau 3 bevestigd. Dit betekent dat "de dreiging ernstig is en als zodanig wordt behandeld door alle autoriteiten en veiligheidsdiensten", stelt het OCAD.

Getuigen
 meldden gisteravond dat ze geweerschoten hadden gehoord voor het gebouw van AG Insurance op de Émile Jacqmainlaan, in het centrum van de hoofdstad. Die straat ligt vlak bij de Grote Markt.

"De jongeman is te voet en met een mes op twee militairen afgelopen. Bij de aanval zijn twee soldaten lichtgewond geraakt, één aan het hand en één aan het gezicht. In een reactie hebben de militairen de man neergeschoten", meldt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. Het parket meldde gisteravond al dat het ervan uitgaat dat de militair "schoten afvuurde conform met de 'rules of engagement' en binnen het kader van de wettelijke zelfverdediging".

Burgemeester Philippe Close spreekt van drie militairen, waarvan één gewond. "De man werd onmiddellijk geneutraliseerd en naar het ziekenhuis overgebracht. Het gaat om een geïsoleerde daad door één dader", aldus Close nog. Het federaal parket heeft een onderzoeksrechter, gespecialiseerd in terrorisme, gelast met het verder onderzoek. De feiten worden gekwalificeerd als poging terroristische moord.

Parket en politie spraken elkaar aanvankelijk tegen over de toestand van de man. Hij zweefde een tijdlang tussen leven en dood, maar bezweek later op de avond in het ziekenhuis dan toch aan zijn verwondingen.

Terreurdreiging Nieuwstraat
De veiligheidsdienst van ons land kreeg deze week wel berichten binnen over mogelijke terreurdreiging in het bekende winkelcentrum Nieuwstraat. "Maar er is geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat die geloofwaardig is", klonk het toen op het kabinet van Binnenlandminister Jan Jambon. Er werden dan ook geen extra maatregelen genomen.

"Zoals elke melding van een mogelijke terreurdaad op sociale media, werd dit bericht ernstig onderzocht door OCAD." Maar die kwam tot de conclusie dat het bericht weinig geloofwaardig was. "Na jaren ervaring, voelen we aan of zoiets serieus is of niet." Of het een link heeft met de aanval van deze avond is nog niet geweten.

Burgemeester Close benadrukt dat er een goede samenwerking is tussen de politie, het parket en de militairen, en dat het gewone leven in Brussel zijn gang blijft gaan. Er zijn geen evenementen afgelast.

6 De sociale woontoren in Brugge waar de man van Somalische afkomst woonde.
Siebe De Voogt De sociale woontoren in Brugge waar de man van Somalische afkomst woonde.


Allahu akbar

Volgens sommige bronnen zou de man tweemaal 'Allahu akbar' geroepen hebben.

Premier Charles Michel heeft een tweet de wereld ingestuurd waarin hij zijn steun betuigt aan de militairen. Hij voegt eraan toe dat "het Crisiscentrum de situatie op de voet volgt". Die laat intussen weten dat de situatie onder controle is. Ook minister Steven Vandeput tweette gisteravond over de feiten: "Vanavond patrouille militairen aangevallen met mes", liet hij weten. "Zij hebben zichzelf verdedigd zoals aangeleerd. Onderzoek volgt. Mijn steun hebben ze." Het dreigingsniveau blijft op drie, het op een na hoogste niveau.

Het openbaar vervoer in de omgeving van de Emile Jacqmainlaan is stilgelegd. Dat meldt MIVB via Twitter: "Geen verkeer tussen IJzer en De Brouckère. Op politiebevel", klinkt het. De straat is afgezet met linten en er zijn enkele schermen geplaatst rondom het plaats delict.

Het gewone leven blijft z'n gang gaan in Brussel. Er zijn geen evenementen afgelast

Burgemeester Philippe Close
6 Een man ligt op de grond. Bij hem een militair en twee politieagenten. Een van hen richt zijn dienstwapen.
Belga Een man ligt op de grond. Bij hem een militair en twee politieagenten. Een van hen richt zijn dienstwapen.
6 De politie is massaal ter plaatse. De Émile Jacqmainlaan is volledig afgesloten.
Marc Baert De politie is massaal ter plaatse. De Émile Jacqmainlaan is volledig afgesloten.
6
Marc Baert
6
Marc Baert

Lees meer