BELGA

Militanten die zich vastketenden voor kabinet Francken zetten actie stop

De vier militanten die zich vandaag hadden vastgeketend voor het kabinet van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in de Wetstraat in Brussel, hebben hun actie rond 12.20 uur stopgezet. Ze maakten zichzelf los op vraag van de politie.

De manifestanten hadden zich vandaag, de dag voor Wereldvluchtelingendag, vastgeketend voor de hoofdingang van het kabinet. Met de actie wilden ze de sluiting vragen van de gesloten centra. Een twintigtal manifestanten zette aan hun zijde de actie kracht bij.

De actie was een initiatief van de Franstalige zusterorganisatie van de Liga voor de Mensenrechten (Ligue des droits de l'Homme) en de Franstalige antiracismebeweging MRAX. De politie was snel ter plaatse. Het viertal wilde vastgeketend blijven tot 17 uur. Iets na de middag verzekerde de politie de manifestanten dat ze er vanaf zouden komen zonder sanctie. De militanten kozen er toen voor uit eigen beweging de actie stop te zetten.

"Elk jaar worden meer dan 6.000 migranten vastgehouden in de vijf Belgische gesloten centra, met als enig motief dat ze geen verblijfsvergunning hebben. De gesloten centra zijn gevangenissen. Geen verblijfsvergunning hebben, maakt van iemand nog geen crimineel", aldus nog de organisaties.

Lees meer