Militanten ketenen zich vast voor kabinet Francken

De dag voor de Wereldvluchtelingendag hebben vier militanten zich iets voor 8 uur vastgeketend voor het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, aan de Brusselse Wetstraat. Ze vragen de sluiting van de gesloten centra. Een twintigtal aanwezige manifestanten hekelde een groeiende criminalisering en stigmatisering van migranten, wat een angstklimaat voedt.

De actie is een initiatief van de Franstalige zusterorganisatie van de Liga voor de Mensenrechten (Ligue des droits de l'Homme) en de Franstalige antiracismebeweging MRAX. De politie was snel ter plaatse. Rond 8 uur hadden de agenten de vier militanten nog niet ontzet. Het viertal wil vastgeketend blijven tot 17 uur.

"Elk jaar worden meer dan 6.000 migranten vastgehouden in de vijf gesloten Belgische centra, enkel omdat ze geen verblijfsvergunning hebben", aldus de organisaties. "De gesloten centra zijn echte gevangenissen."

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft weinig begrip voor de actie. "Ik begrijp niet wat dit met mensenrechten te maken heeft", reageert hij. "In de gesloten centra zitten de mensen die niet terug naar hun land willen, als ze we hen in een open centrum plaatsen zijn ze weg."

Francken wijst erop dat 42,5 procent van de gedetineerden in de Antwerpse gevangenis illegaal in het land verblijft. "Willen de manifestanten misschien dat dat aantal nog verhoogt?"

3
BELGA
3
BELGA
3
BELGA

Lees meer