Vicepremiers Joëlle Milquet (cdH) en Laurette Onkelinx (PS).
BELGA Vicepremiers Joëlle Milquet (cdH) en Laurette Onkelinx (PS).

Milquet (cdH) en Onkelinx (PS) vliegen elkaar in haren op Facebook

Op Facebook is vandaag een bitse discussie losgebarsten tussen de vicepremiers Joëlle Milquet (cdH) en Laurette Onkelinx (PS). Milquet verwijt haar regeringspartners PS en MR onvoldoende steun in het dossier rond de vluchten van Brussels Airport boven Zaventem. PS-evenknie Laurette Onkelinx hekelde kort nadien meteen de cdH-"provocaties". "Ik heb geen zin om de verantwoordelijkheid te delen voor een vliegramp", sneerde zij.

Het plan-Wathelet dat een andere spreiding voorziet voor de vluchten, zorgt niet alleen voor wrevel tussen Franstaligen en Vlamingen, ook tussen de Franstalige partijen zit het er bovenarms op. Premier Elio Di Rupo (PS) reageerde gisteren al woedend op de eenzijdige beslissing van staatssecretaris voor Molibiteit Melchior Wathelet (cdH).

Maar vicepremier Joëlle Milquet blijft vandaag haar staatssecretaris steunen en beet zowel op haar Facebook-pagina als tijdens een chat-sessie met de krant Le Soir van zich af. "Het zou goed zijn om steun te krijgen van de PS en de MR. Maar radiostilte tot nu toe. Ik ga er vanuit dat ze het plan niet voor 100 procent steunen, dus graag een beetje moed. Een duidelijk standpunt vandaag is essentieel om de Brusselaars te tonen dat we een front vormen voor hun belangen."

Politieke spelletjes
Volgens Le Soir vermoedt Milquet politieke spelletjes bij Belgocontrol, dat om veiligheidsredenen weigert het plan van Wathelet toe te passen. Off the record klinkt het dat Belgocontrol eerst wel akkoord was, maar dat bepaalde partijen - "de PS" - hebben aangestuurd op een wijziging. Bij het cdH ziet men dan ook politieke spelletjes door de voorzitter van de raad van bestuur van Belgocontrol, Renaud Lorand, die ook kabinetschef is van Waals PS-minister Jean-Claude Marcourt.

De reactie van Milquets collega en concurrente Laurette Onkelinx (PS) liet niet lang op zich wachten: "Mijn beste Joëlle, dit soort provocaties is niets voor jou. Ver van alle oproer zoeken wij geloofwaardige, duurzame en veilige oplossingen. Wanneer Belgocontrol zegt dat de nieuwe voorstellen van Melchior Wathelet problemen geven op het vlak van de veiligheid, ben ik ervan overtuigd dat we moeten antwoorden op die bekommernissen. Ik heb geen zin om de verantwoordelijkheid te dragen voor een vliegtuigramp. (...) Het is dringend ja, maar improvisatie: neen."

Lees meer