Minder optimisme op Belgische arbeidsmarkt

Het ziet ernaar uit dat de Belgische arbeidsmarkt de komende drie maanden zal afkoelen. Dat voorspelt uitzendgroep Manpower in zijn arbeidsbarometer. Zeven economische sectoren op tien plannen de komende drie maanden minder volk aan te nemen dan het voorbije kwartaal.

Gematigd positief
Toch blijft het vertrouwen van de Belgische ondernemers beter dan dat van hun Europese collega's. De globale vooruitzichten zijn gematigd positief. Van de 776 ondervraagde Belgische werkgevers wil 84 procent het komende kwartaal zijn personeelsbestand stabiel houden. Tien procent voorziet een stijging van het aantal werknemers en 4 procent voorspelt afvloeiingen.

Minder optimisme
De Vlaamse werkgevers tonen zich wel minder optimistisch dan drie maanden geleden. De nettotewerkstellingsprognoses (het percentage van werkgevers die een stijging van de werkgelegenheid verwachten minus het percentage dat een daling verwacht) daalt van 11 naar 8 procent. In Brussel stijgt de tewerkstellingsprognose van 12 naar 13 procent en in Wallonië blijft ze stabiel op 3 procent.

Afwachtende houding
Uitgesplitst naar sectoren, blijkt zeven op tien minder positief dan drie maanden geleden. In de openbare en de agrarische sector zijn er zelfs negatieve tewerkstellingsprognoses. In de rest van wereld neemt het merendeel van de werkgevers een afwachtende houding aan. De tewerkstellingsprognose in de VS loopt terug tot 14 procent en in China laten alle bevraagde sectoren zwakkere vooruitzichten optekenen. (belga/gb)

Lees meer