Beeld ter illustratie.
ANP XTRA Beeld ter illustratie.

Minimumlonen zullen op 1 juli niet verhoogd worden met 1,1 procent

De minimumlonen zullen op 1 juli niet opgetrokken worden met 1,1 procent. De socialistische vakbond ABVV heeft de cao hierover binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) vandaag niet ondertekend. De andere vakbonden hebben de cao wel ondertekend en stellen zich vragen bij de houding van het ABVV. 

“Het ACV vroeg in de NAR om de ontwerp-cao, die klaar lag, vandaag te ondertekenen. Zodat op 1 juli de minimumlonen verhogen met 1,1 procent”, zo meldt de christelijke vakbond in een reactie. “Het ACV tekende deze cao vandaag samen met alle andere sociale partners uitgezonderd één. Hierdoor kan de cao niet in werking treden.”

Het is voor de christelijke vakbond “onbegrijpelijk dat men deze verbetering voor de allerlaagste lonen laat liggen”. “Bovendien leidt dit ook automatisch tot een verhoging van de sociale en fiscale werkbonus, zodat elke werknemer met een loon beneden de 2.561 euro bruto per maand, erop vooruit gaat. Dat gaat over een totaal van 41 miljoen euro.”

“Ondertussen onderhandelen we nog steeds met de werkgevers over de tweede verhoging van de minimumlonen. Zoals we dat ook afspraken in het ontwerp-IPA. Het is belangrijk dat die onderhandeling in alle rust kan verlopen. Want dit is bijzonder complex. Een eerste verhoging met 1,1 procent kan hiertoe bijdragen”, aldus het ACV.  De liberale vakbond ACLVB laat in een reactie weten de beslissing van de socialistische vakbond “bijzonder jammer” te vinden. 

Schamele 10 eurocent

Het ABVV zegt dat het de cao niet kon ondertekenen, “omdat de werkgevers de afspraak niet nakwamen om bovenop de eerder overeengekomen 1,1 procent een substantiële verhoging af te spreken”. “De werkgevers vragen bovendien dat de volledige kost hiervan door de gemeenschap zou worden gedragen. Als ABVV hebben we van meet af aan duidelijk gemaakt dat we geen vrede nemen met die schamele 10 eurocent per uur extra. En dat een verhoging van het minimumloon een gedeelde verantwoordelijkheid is, dus ook van de werkgevers”, klinkt het.

De vakbond benadrukt dat hij constructieve voorstellen op tafel legde. “We waren zelfs bereid om een verdere verhoging voldoende te spreiden in de tijd. Zonder succes, want de werkgevers wilden zich op dit ogenblik tot niets engageren én eisten zelfs een subsidiëring die verder gaat dan de extra loonkosten die met een verhoging van het minimumloon gepaard gaan. Pistes om die verhoging te solidariseren onder de werkgevers waren dan weer taboe.”

Het ABVV blijft aandringen op verder constructief interprofessioneel overleg. “Een substantiële verhoging van het minimumloon voor meer dan 60.000 werknemers moet een feit worden tijdens deze overlegperiode 2019-2020", klinkt het.

Bijkomende verhoging

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) laat weten akte te nemen van de beslissing van de socialistische vakbond, ondernemersorganisatie Unizo reageert “verbaasd”. “62.867 werknemers die deze verhoging verwachten, krijgen die daardoor niet. Bovendien grijpen 182.102 werknemers naast een verdere vermindering van hun persoonlijke werknemersbijdrage aan de sociale zekerheid”, zegt Unizo.

“De socialistische vakbond vraagt een substantiële bijkomende verhoging, maar wij zullen geen akkoord sluiten dat de betrokken werkgevers in de problemen brengt en dat tot budgettaire avonturen leidt. Het gaat om sectoren die het niet gemakkelijk hebben: de zelfstandige winkels, de kleine supermarkten, de taxisector, de arbeiders, de landbouw- en kunstsector. Zij geven werk aan laaggeschoolden en zouden door een verdere loonkostverhoging deze jobs moeten schrappen. (...) Het resultaat van de houding van het ABVV zal zijn dat de werknemers die op het minimumloon betaald worden, de komende twee jaar niets extra krijgen”, aldus Unizo. 

93 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Camp

    Stefke, ge zijt er nogal ene, die 1,1% is inderdaad een peulschil en ja men mag erover zagen en klagen. Gewoon omdat managers en CEO’s meer opslag krijgen dan dat jij ooit opslag kan krijgen. Deze opslagen gaan zelfs met 20 a30% omhoog! En bedrijven wegtrekken. Reken even de loonkost op dit moment 10 euro per uur hier, amper 20 euro in derde wereldlanden.

  • Lilianne Van Neylen

    Welk verschil kan een verhoging van 10 cent bruto per uur maken?! Juist, geen enkel ! Oh ja, misschien nog net wat meer belastingen betalen. Wat een gezever.

Lees meer