Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld)
BELGA Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld)

Minister De Block over coronacrisis: “Ja, ik heb fouten gemaakt”

“Ja, ik heb fouten gemaakt.” Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) toegegeven in een gesprek over de aanpak van de coronacrisis op de Franstalige openbare omroep RTBF. “Maar wie niets doet, kan niets misdoen”, vervolgde ze meteen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het debat in het programma ‘A Votre Avis’ ging onder meer over het hoge aantal dodelijke slachtoffers door Covid-19 in rusthuizen. Meer dan 50 procent van de bijna 10.000 dodelijke slachtoffers in ons land vielen in rusthuizen. Een directeur deed zijn beklag over het gebrek aan materiaal en het feit dat rusthuizen niet konden testen op het virus. “Testen en traceren is een bevoegdheid van de gewesten”, reageerde De Block, die zelf ook betreurt dat de bevoegdheden verdeeld zitten over verschillende ministers.

Ook de strategische voorraad mondmaskers die werd vernietigd, kwam aan bod. “Er was een plan om de voorraad opnieuw op te bouwen”, zei De Block. “Maar dat was op dat moment niet mogelijk.”

Ja, ik heb fouten gemaakt. Omdat ik gewerkt heb. Wie niets doet, kan niets misdoen

Minister Maggie De Block (Open Vld)

“Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen”, vervolgde de minister van Volksgezondheid. “In januari heb ik een wetenschappelijk comité samengesteld. Toen is de situatie verslechterd. Ik had voortdurend contact met andere ministers, de kerngroep, de crisiscel, ... Als je mij nu vraagt of ik fouten heb gemaakt? Ja, ik heb fouten gemaakt. Omdat ik gewerkt heb. Wie niets doet, kan niets misdoen.” 

“Maar ik begrijp dat er woede is”, aldus nog de minister. “Zeker bij mensen die gezondheidsproblemen hebben gehad of dierbaren hebben verloren.”

Lees ook:

Zo reizen we deze zomer: alle regels in de populairste bestemmingen binnen Europa (+)

Onze opinie. Virologen en hun expertise zijn de mond gesnoerd door onze regeringen (+)

Van “eindelijk, eindelijk, eindelijk” tot “ik ben zwaar teleurgesteld”: opluchting én frustraties bij de Vlamingen over wie de nieuwe Veiligheidsraad ging (+)

173 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • coen wally

    Als je fouten maakt die duizenden doden tot gevolg hebben, moet je dit niet aan een journalist vertellen maar voor een rechtbank.

  • Bellinda Notari

    dat er ook plaats vrijkomen in de bejaardentehuizen en ook dat juist de zwaarlijvige personen en dat de meeste personen met onderlingende aandoeningen welke de financiële gezondheidsproblemen verlichten voor de politiek en dat al deze factoren geen positief effect en goede redenen waren om niet echt goed voorbereid te zijn ; SORRY

Lees meer