2

Minister Dupont schoffeert Vlaanderen

Minister van Grootstedenbeleid Christian Dupont vindt dat Vlaanderen kampt met "grote stedelijke problemen". Dat staat in een ontwerptekst die de PS'er naar de Franse regering zal sturen. Voor Brussel en Wallonië is hij heel wat milder, schrijven de kranten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Europees stedenbeleid
Vanaf juli neemt Frankrijk het EU-voorzitterschap waar en onze zuiderburen willen het stedenbeleid op de agenda zetten. Daarom heeft de Franse regering alle lidstaten gevraagd een stand van zaken te geven over hun grootstedenbeleid.

"Verstoord evenwicht"
Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen konden de ontwerptekst van Dupont inkijken. De gewesten moeten hun akkoord nog geven. "Het evenwicht in de steden van het Vlaams Gewest werd verstoord door het vertrek van de gegoede klassen uit de centrale wijken, waar conflicten ontstonden tussen immigranten en de rest van de oorspronkelijke, armere inwoners. Deze spanningen werkten de opmars van extreemrechts in de hand, vooral in Antwerpen", schrijft Dupont over Vlaanderen.

Hoge werkloosheid Brussel
Over het Brussels Gewest wijst hij op het hoge werkloosheidscijfer en financiële problemen voor het gewest door het wegtrekken van de welgestelde bevolkingsklassen. Voor Wallonië is Dupont opvallend mild. "In het Waals Gewest waren vroeger een aantal sterk geconcentreerde stedelijke industriekernen te vinden, vooral toegespitst op steenkool en staal, met fabrieken die meestal in de buurt van arbeiderswijken werden ingeplant. De relatie tussen wonen en werken is er vandaag sterk vervaagd." (belga/vsv)

2

Lees meer