Minister Céline Fremault (cdH)
Photo News Minister Céline Fremault (cdH)

Minister Fremault eist 270.000 euro van federale overheid voor geluidshinder door vliegtuigen

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) eist 270.000 euro aan dwangsommen van de federale overheid voor geluidsoverlast door vliegtuigen. Het gaat volgens Fremault om 27 gevallen van overdreven hinder die in de loop van de maand maart werden vastgesteld. "Het is tijd dat justitie wordt gerespecteerd", aldus de minister.

De beslissing slaat op de toename van het aantal inbreuken ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Dat werd in een vonnis van 1 februari voorgesteld als referentiejaar. De rechtbank van eerste aanleg verbiedt, voor een periode van 18 maanden, elke verhoging van het aantal inbreuken tegen het Brusselse geluidsdecreet uit 1999 voor de periode tussen 23 uur en 7 uur voor de vluchten die opstijgen langs de Kanaalroute, de Ringroute of vanop piste 01.

De vergelijking zal maand per maand gebeuren, om rekening te houden met schommelingen. Die kunnen bijvoorbeeld afhangen van de vakantieperiode. In maart werden 27 overschrijdingen extra geteld ten opzichte van maart 2017.

Klachten

"De oren van de Brusselaars hebben de voorbije weken, en dan vooral in de paasvakantie, heel wat vliegtuiglawaai moeten ondergaan", stelde minister Fremault vandaag. Ze zegt talloze klachten te hebben ontvangen van Brusselaars, "die sinds vijf jaar het slachtoffer zijn van de inertie van de federale regering". Ze herinnert eraan dat ze al eerder stappen heeft ondernomen om de federale regering tot actie aan te sporen. 

"Het is tijd dat justitie wordt gerespecteerd", aldus Fremault. Indien het federale niveau het vonnis niet respecteert, zal dit de komende achttien maanden blijven voortduren, belooft de minister.

Ze herinnert er ook aan dat de rechter in februari heeft bevestigd dat de overheid voor 3 juni een effectenstudie moet klaarhebben over de geluidshinder door de luchthaven van Zaventem. Daar staat een dwangsom van 300.000 euro tegenover per maand vertraging. "Tot op heden hebben mijn kabinet, noch de administratie of de gemeenten niet het minste contact gehad met Sevesa of met de federale regering voor het belangrijkste hoofdstuk uit de studie, namelijk over de aanbevelingen voor de toekomst".

35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erik Desloover

    toch een pot nat is de belgische staat die betaalt aan wie, aan zichzelf , maar geluidshinder blijft , een beetje zoals in gent wie betaald mag vervuilen , wat een apeland

  • Ronny Biesen

    Toch niet te geloven. Ze maken de hele tijd ruzie met elkaar en dan sleuren ze mekaar nog voor het gerecht om belastinggelden te verspillen en hun eigen te verrijken. Niet te geloven. Maar dat heb je met 5 regeringen, hoe kan het ook anders? Wanneer komen we terug bij ons verstand en gaan we terug naar 1 regering, van en voor Belgie?

Lees meer