Armand De Decker.
photo_news Armand De Decker.

Minister van Staat en oud-senaatsvoorzitter Armand De Decker overleden

De voormalige liberale voorzitter van de Senaat en ex-burgemeester van Ukkel Armand De Decker is woensdag op 70-jarige leeftijd overleden. Dat hebben zijn familie en de huidige burgemeester van Ukkel Boris Dilliès (MR) bekendgemaakt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“De liberale familie heeft op deze 12 juni een van haar grote figuren verloren... België verliest een staatsman met een opmerkelijke intelligentie, een warme persoonlijkheid en bruggenbouwer die bekend staat voor zijn genegenheid voor het land. Een dienaar van de staat die in 2017 samen met Herman Van Rompuy aangesteld werd als koninklijke bemiddelaar”, aldus Boris Dilliès, die het overlijden bevestigt.

Carrière

De Decker behaalde zijn licentiaat in de rechten aan de ULB. Hij begon zijn professionele loopbaan in 1973 als advocaat aan de Brusselse balie. Zijn politieke loopbaan begon in 1979 toen hij adjunct-secretaris-generaal werd van de PRL, de Franstalige liberalen.

In 1980 verhuisde hij naar het kabinet van defensie-minister Charles Poswick. In 1981 schopte hij het tot Kamerlid. Daar bleef hij tot 1995, waarna hij senator werd. Van 1999 tot 2004 en van 2007 tot 2010 zetelde hij er als voorzitter. Van 2006 tot 2017 was hij burgemeester van Ukkel. De Decker was minister van Ontwikkelingssamenwerking tussen 2004 en 2007 en werd in 2009 benoemd tot minister van Staat. 

Op het einde van zijn carrière viel De Decker in ongenade nadat hij in verdenking werd gesteld voor ongeoorloofde beïnvloeding in het dossier Kazachgate. Hij stapte daarom vorig jaar op bij de MR, maar hij bleef wel in het Brusselse parlement zetelen.

Visionair

“Tijdens zijn burgemeesterschap stond het welzijn van de inwoners van Ukkel centraal. Zijn betrokkenheid bij de veiligheid en zijn voortdurende strijd hebben van Ukkel een veilige plaats gemaakt, waardoor de criminaliteit tot het laagste niveau in het Brusselse Gewest is gedaald. Visionair Armand De Decker stond ook aan de basis van de inrichting van het gebouw waar het Brusselse parlement zich huisvest, maar ook aan de toekomstige administratie van Ukkel, die binnenkort alle diensten van de bewoners zal omvatten”, aldus Dilliès.

De huidige burgemeester van Ukkel erkent ook de rol die De Decker speelde in zijn eigen politieke carrière door “niet te twijfelen om jongeren verantwoordelijkheid te geven, door wie hij graag omringd was en die hij adviseerde zonder verstikkend te zijn”. “Zijn grote tolerantie voor mensen en zijn verdienste om tot een consensus te komen, hebben hem altijd veel respect opgeleverd van de oppositie”, klinkt het nog.

“Aanbidder van Brussel en verdediger van België”

“Armand De Decker heeft altijd met overtuiging en elegantie de liberale waarden verdedigd.” Zo reageert ontslagnemend premier Charles Michel (MR) op het overlijden van de voormalige Senaatsvoorzitter en ex-burgemeester van Ukkel. “Hij was een betrokken persoonlijkheid, die vele politieke verantwoordelijkheden heeft uitgeoefend. Ik betuig mijn diepste medeleven aan zijn echtgenote Jacqueline, zijn broer Jacques en al zijn naasten”, aldus Michel. 

“Hij was een aanbidder van Brussel en een onophoudelijke verdediger van België.” Zo reageert de burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) op het overlijden van minister van Staat De Decker (MR). “Eerst en vooral wil ik mijn medeleven en warme gedachten overbrengen naar zijn echtgenote Jacqueline Rousseau. Ik denk aan haar in deze beproeving”, voegt Close er nog aan toe.

Ook Brussels volksvertegenwoordiger en gewezen burgemeester van Molenbeek, Françoise Schepmans (MR), laat in een reactie weten bedroefd te zijn om het overlijden van De Decker. “Met droefheid verneem ik het overlijden van Armand De Decker. Senaatsvoorzitter, burgemeester en vooral een Brusselaar, die van de regio hield en haar verdedigde”, laat de gewezen burgemeester van de Brusselse gemeente weten.

Volksvertegenwoordiger Gautier Calomne brengt op Twitter hommage aan een “een opmerkelijke figuur in het Belgische politieke leven en een liberale Brusselaar”. Hij betuigt zijn medeleven aan de familie van De Decker.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • rony stokart

    En zo ontsnapt men aan een veroordeling en kan het onderzoek gestopt worden.

  • Stavros Kanakaris

    Een gentleman is heengegaan. Brussel en België zijn er armer op geworden.

Lees meer