Geert De Rycke

Minstens 1 op de 3 gemeenten verhoogt prijzen voor ophaling restafval. Check hier of er iets in jouw gemeente verandert

De prijzen voor de ophaling van restafval verhogen in minstens 1 op de 3 gemeenten. Dat blijkt uit een rondvraag van VTM NIEUWS en HLN. Op die manier moet de restafvalberg verkleinen.

Nu produceren we jaarlijks gemiddeld 146 kilo restafval per persoon. Tegen 2022 moet dat gemiddelde zakken naar 138 kilo per inwoner. Dat gemiddelde gaat al deels naar beneden door de nieuwe blauwe zakken, waardoor veel meer plastic gesorteerd opgehaald wordt. Maar uit een rondvraag van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws, blijkt dat minstens 97 van de 300 Vlaamse gemeenten de prijs voor restafvalophaling laten stijgen. 1 op de 3 dus.

Elke gemeente krijgt eigen doelstellingen. In gemeenten met een vergrijzende bevolking ligt de lat op 113 kilo. Aan de kust op 258 kilo. De maatregelen zijn voor elke gemeente anders, in Bornem bijvoorbeeld blijven de zakken even duur, maar zijn ze 20 procent kleiner geworden. En in Destelbergen wordt het huisvuil vanaf 1 februari gewogen. Als ze niet beter sorteren, zal dat de inwoners ongeveer 50 euro per jaar meer kosten.

In sommige gemeenten wordt het DIFTAR-systeem gehanteerd. Hier luidt het principe: “De vervuiler betaalt, de voorkomer bespaart”. Wie minder afval meegeeft, moet dus minder betalen. Op die manier kan iedereen zijn afvalrekening zelf onder controle houden. Het afvalaanslagbiljet, in functie van de hoeveelheid afval die aangeboden werd, belandt om de zes maanden in de bus. Daarnaast betaalt elk gezin in de meeste gemeenten ook nog een vaste belasting. Dat geld gaat naar onder meer personeelskosten en logistieke kosten. 

Check in de tabel hieronder of er iets verandert voor jouw gemeente.

107 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Benny Deridder

    Jan Boden, zoals in de VS : zwerfvuil veroorzaken kost je minimum 1.200 dollar. Over sluikstorten gezwegen. Dat mist zijn effect niet, ipv Europese knuffelpolitiek, dewelke niets uithaalt.

  • Jan Boden

    Het sluikstorten zal dus weer wat meer opbrengen.

Lees meer