Minstens 260.000 Vlamingen op een wachtlijst

Minstens 260.000 Vlamingen prijken op een wachtlijst. Ondanks forse investeringen, onder meer in de kinderopvang, zijn de wachtlijsten de laatste jaren alleen maar toegenomen. Met een inspanning van 1,4 miljard euro hoopt Groen die 'files' weg te werken.

Van in de wieg tot in het rusthuis moet een Vlaming rekening houden met wachtlijsten. Zo is er nood aan 44.000 extra kinderopvangplaatsen, zijn er 100.000 tot 160.000 ouderen die een plaatsje zoeken in een rusthuis, meer dan 90.000 kandidaten wachten op een sociale woning en voor 4.500 jongeren is nog geen plaats in de bijzondere jeugdzorg. "Budgettair evenwicht was de prioriteit de voorbije jaren en daardoor is er weinig geïnvesteerd in de afbouw van die wachtlijsten", zucht Elisabeth Meuleman, fractievoorzitster in het Vlaams parlement.

Authentieke getuigenissen
Met authentieke getuigenissen, verwerkt in een videofilmpje, probeert Groen het wegwerken van die wachtlijsten tot de inzet van de verkiezingen te maken. Geen makkelijke opdracht, hoewel experts toegeven dat die wachtlijsten de komende jaren nog langer zullen worden zonder extra inspanningen. Zo zouden er nu al elke maand drie tot vier nieuwe rusthuizen moeten bijkomen om de vergrijzing van de bevolking op te vangen.

1,4 miljard euro
Groen schat dat met een inspanning van 1,4 miljard euro de wachtlijsten al een stuk minder lang zullen zijn. Dat geld wil de partij halen uit een 'eerlijke' bijdrage van de inkomsten uit vermogens (boven 1 miljoen euro), de fraudebestrijding en het besparen op de overconsumptie binnen de gezondheidszorg.

LEES ER MEER OVER VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE

Elisabeth Meuleman: "Budgettair evenwicht was de prioriteit de voorbije jaren en daardoor is er weinig geïnvesteerd in de afbouw van die wachtlijsten."
BELGA Elisabeth Meuleman: "Budgettair evenwicht was de prioriteit de voorbije jaren en daardoor is er weinig geïnvesteerd in de afbouw van die wachtlijsten."

Lees meer