5 mist
ShutterStock mist

Exclusief voor abonnees

Mistlampen aan of uit? Dit zijn de do’s & don’ts

Zeer vochtige lucht en koelere temperaturen, het zijn de ideale omstandigheden voor het ontstaan van mist – een weerfenomeen dat eerder zeldzaam is, maar jaarlijks toch meerdere dodelijke slachtoffers eist. Wat doe je achter het stuur het best bij felle mist? En wanneer precies moeten die felrode (en voor velen storende) lampen ook weer aan, en uit?

Op onze wegen gebeuren jaarlijks zo’n 166 ernstige verkeersongevallen met gewonden in de mist. Daarbij laten gemiddeld zelfs zes weggebruikers het leven, zo blijkt uit cijfers van verkeersinstituut Vias uit de periode 2009-2018. Zien én gezien worden, is dus de zaak. Alle mistlampen aan dus? Of toch maar niet, want te storend?

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • guido vermeyen

    Binnen de kortste tijd zijn alle automobilisten aan het OCMW, aan de boetes te lezen hier.....gelukkig hebben we andere rechters, doch het scheelt niet veel.

  • felix strackx

    En de weg-/straatverlichting aansteken, zou ook al veel helpen. Maar ho, dat mag niet meer.

Lees meer