Beeld ter illustratie, Voeren.
vincent duterne / photonews Beeld ter illustratie, Voeren.

Mobiscore moet al voor 21 Vlaamse gemeentebesturen op de schop

Al 21 Vlaamse gemeentebesturen hebben een motie ondertekend waarin ze bij de Vlaamse overheid aandringen op meer steun voor plattelandsgemeenten. De gemeenten eisen daarin ook dat de Mobiscore - een recent gelanceerde tool om te berekenen hoe duurzaam een woning is gelegen - wordt afgevoerd. 

De motie is een initiatief van Linter en Glabbeek en wordt onderschreven door Geetbets, Heuvelland, Maldegem, Zoutleeuw, Kortenaken, Bekkevoort, Kortemark, Alveringem, Voeren, Lievegem, Sint-Laureins, Herzele, Sint-Lievens-Houtem, Moerbeke, Middelkerke, Riemst, Halen, Liedekerke en Heers. 

De 21 gemeentebesturen eisen de onmiddellijke intrekking van de Mobiscore, een instrument van de Vlaamse overheid dat berekent hoe duurzaam je woning gelegen is. Als een intrekking niet kan, vragen de gemeenten een aanpassing van de parameters op basis waarvan de puntentelling gebeurt. Nu zijn ze teveel toegespitst op wonen in de stad, vinden ze, waardoor iedereen die op het platteland woont automatisch een slecht gelegen woning heeft. 

Beleid op maat

Daarnaast eisen de gemeenten meer financiële slagkracht voor plattelandsgemeenten via een herziening van het gemeentefonds en door middel van een financiële waardering van de ecosysteemdiensten zoals de natuur, de open ruimte, de stilte, de rust waarvoor ze zorgen. Om de open ruimte in stand houden dringen ze aan op overheidsondersteuning bij dorpskernversterking en oplossingen voor de sociale verdringing op het platteland. 

Daarnaast zijn de gemeenten vragende partij voor een flankerend beleid op maat van het platteland door beter openbaar vervoer, nieuwe mobiliteitsvormen en een ruimtelijke beleid met duurzame ontwikkelingsmogelijkheden.

Welke ‘Mobiscore’ krijgt jouw huis of appartement? Deze site laat het je meteen zien.

Bekijk ook:

De ‘slechtst’ gelegen woning van Vlaanderen

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Guido Backers

    De mobiscore hangt af van je manier van leven en niet van de plaats waar je woont. Men wil ons allemaal ophokken als kippen in een batterij. Kwestie van meer legkippen (belastingbetalers) per m² te hebben en bouwpromotoren te plezieren. Zo doorzichtig.

  • PETER PERMENTIER

    De Mobiscore van de dorpen en steden is ontwikkeld volgens mij zeker door clubje zogezegde met kennis van zaken maar onkundige personen, en verder heeft dit veel geld gekost en nu nog aan diegene die er de dupe van gaan van worden, en dan nog bij sociaal onbemiddeld zijn, wie dit heeft goedgekeurd die leven ook in een glazen toren, ik zou zeggen afvoeren dit clubje en studie bureel kost ons alleen maar belasting en dan nog op lange termijn. Het wordt tijd dat de ministers eens leren nadenken ove

Lees meer