Francois De Smet.
BELGA Francois De Smet.

Moet er nog een coalitie zijn? Défi-voorzitter bepleit "coalitie 77"

In een interview met Le Soir bepleit de voorzitter van de kleine Franstalige partij Défi, François De Smet, een coalitie met de groene, liberale en socialistische families, aangevuld met de twee zetels van Défi, of eventueel de vijf van cdH.

Zo'n coalitie met Défi zou de naam "coalitie 77" moeten krijgen: naar het aantal zetels van de regeringscoalitie in de Kamer, én ook het geboortejaar van De Smet. Dat moet een "kleine maar stabiele en coherente meerderheid" opleveren, luidt het. Voor een meerderheid in de Kamer zijn 76 zetels nodig.

Een andere optie is volgens hem om Défi in die coalitie te vervangen door cdH. Dat zou dan een "kleine Vivaldi" moeten worden.

In zo'n opstelling zou de premier dan geleverd kunnen worden door de Vlamingen. "Als één taalgroep zwaar in de minderheid is, krijgt die als compensatie de teugels van de regering. Iedereen gaat er van uit dat de volgende premier Nederlandstalig zal zijn".

32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Sinnesael

    Zelfs partijtjes met amper twee zetels denken dat ze het politieke warm water moeten heruitvinden. Uiteraard moet dat warme water Wallonië rijkelijk bevloeien...

  • Hendrik Goris

    Hoe meer hoe liever en hoe rapper hoe beter. Dat we van af zijn!

Lees meer