Bart De Wever, Elio Di Rupo en Paul Magnette.
photo_news Bart De Wever, Elio Di Rupo en Paul Magnette.

Moeten N-VA en PS samen in een regering? Amper één op de drie Belgen vindt van wel

Moeten N-VA en PS samen in een federale regering stappen? Amper één op de drie Belgen vindt van wel. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws. Opvallend is dat vooral de Walen tegen een dergelijke coalitie zijn, daar is bijna 60 procent tegen. In Vlaanderen is dat 46 procent.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

N-VA-kiezers zijn helemaal geen voorstander, bijna de helft (46 procent) is tegen een samenwerking met de PS. Slechts 40 procent heeft er geen probleem mee. Bij Groen zijn de minste mensen tegen een samenwerking, daar is 31 procent tegen. 47 procent vindt dat de twee partijen wel samen in een regering moeten stappen.

En bij de PS, in Franstalig België is bijna 60 procent tegen een samenwerking.

Dat een minderheid van de Belgen een coalitie met zowel N-VA als PS ziet zitten, is niet zo vreemd volgens politicoloog Dave Sinardet (VUB): “Het gaat om partijen die redelijk van elkaar verschillen. Veel mensen denken dat dat niet de meest coherente coalitie gaat opleveren”. 

Of deze cijfers een verschil zullen maken voor de federale regeringsvorming? “Ik denk niet dat deze cijfers de dynamiek van de federale regeringsvorming gaan veranderen, daar zit trouwens nog altijd niet heel veel dynamiek in”, aldus Sinardet. “Maar er is in de Wetstraat een algemene consensus dat de piste mét N-VA en PS geprobeerd moet worden. Dus dat gaat men blijven doen, los van deze cijfers.” 

162 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Harold Anckaert

    Moest er nu één partij zijn die de moed heeft om hun overbetaalde lonen (want ieder doet cumuls wegens teveel vrije tijd) en de daarbij overbetaalde pensioenen!! Dan en dan pas zal ik voor dergelijke partij stemmen. To the point, bespaar hierin en we hebben direct over in de begroting en kan en moet iedereen hierin kunnen meegenieten!!

  • anna vandenberg

    Annick, dat zijn de onderkruipers van SP.A die mensen wijsmaken dat alles gratis is en daarna sturen ze wel de rekening. "In drie jaar van 15 naar 40 miljoen euro: prijs van nieuw stadskantoor in Gent ontspoort". N-VA of een andere partije heeft niet alleen bestuurd heeft, de centen zijn op er zijn teveel luxecadeautjes uitgedeeld in het verleden en alleen kleuters denken dat alles gratis is. De oorzaak is van de Brexit is degene die het referendum georganiseerd heeft en niet N-VA.

Lees meer